Novosti|

Uoči 30. svibnja, kada se obilježava Dan državnosti Republike Hrvatske, a od 2016. i Dan hrvatskih branitelja grada Belišća, u ponedjeljak, 29. svibnja, u Belišću je održan prigodan program s ciljem odavanja počasti hrvatskim braniteljima koji su dali najveći doprinos u stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske i njihovim obiteljima.

Program je započeo u jutarnjim satima okupljanjem ispred belišćanske Gradske uprave odakle su sudionici mimohoda krenuli prema belišćanskom groblju, gdje je kod Spomen-križa upriličen svečani protokol polaganja vijenaca.

Iskazajući pijetet svima koji su se žrtvovali za neovisnu i samostalnu Republiku Hrvatsku, vijence su položili izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda general Josip Lucić, ravnatelj Javne ustanove Veteranski centar, izaslanik ministra obrane Marija Banožića Dalibor Bajči, voditelj područnog odjela za poslove obrane Osijek, izaslanica župana Osječko-baranjske županije predsjednica Skupštine Osječko – baranjske županije Ivana Bagarić. U ime Grada Belišća, vijenac su položili zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković, pročelnik Ureda gradonačelnika Domagoj Varžić i gradska vijećnica Ivana Petrović. Počast su odali i gradonačelnik grada Valpova Matko Šutalo, članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, branitelji, predstavnici belišćanskih braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici braniteljskih udruga susjednih gradova i općina (Osijeka, Baranjskog Petrovog Sela, Valpova, Darde, Donjeg Miholjca), predstavnici Policijske postaje Belišće sa zamjenikom načelnika Nikolom Pepićem.

Molitvu je predvodio fra Marko Neretljak, župnik Župe svetog Josipa Radnika, a himnu Republike Hrvatske i prigodnu domoljubnu pjesmu izvela je Katarina Bošnjak.

Nakon odavanja počasti kod Spomen-križa, u belišćanskoj župnoj crkvi fra Marko Neretljak vodio je svetu misu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje Grada Belišća i sve žrtve Domovinskog rata.

Prigodno druženje branitelja, njihovih obitelji i građana nastavljeno je na gradskom bazenu uz zajednički ručak za koji se pobrinula Udruga Kotličari.

Prigodne pozdravne riječi uputila je zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković, a svim okupljenima obratili su se izaslanik ministra obrane Dalibor Bajči i izaslanik ministra branitelja general Josip Lucić.

Program na bazenu obogaćen je prezentacijom rada i opreme Odjela za prevenciju Policijske uprave osječko – baranjske, Policijske postaje Belišće, Područnog ureda civilne zaštite Osijek, Vatrogasne zajednice grada Belišća i naših lokalnih DVD-ova, Gradskog društva Crvenog križa Valpovo, Radio kluba Belišće, Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Osijek. Prostor bazena posjetili su polaznici Dječjeg vrtića Maslačak i učenici Osnovne škole Ivana Kukuljevića koji su s velikim zanimanjem razgledali opremu i rad navedenih službi civilne zaštite.

Foto: Tin Lacković, Zaim Saljiji, Matej Šimić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content