Novosti|

VELIČKI GRAD – TAUBEROBE STIJENE – LAPJAK – NEVOLJAŠ – PLANINARSKA KUĆA JEZERCE –  VELIKA

Polazna točka hodanja je parkiralište Velika (294 m), Velički grad (458 m), vidikovac Tauberove stijene (651 m), vrh Lapjak (667 m), vrh i vidikovac Nevoljaš (740 m) te planinarska kuća Jezerce ( 720 m), a povratak je natrag prema vidikovcu Nevoljaš te kroz šumu lijevo skreće se na Šulerov put i spušta na veličke livade. Planirani uživaju na veličkim livadama uz potok i nakon pola sata nastavljaju makadam putem do parkirališta u Velikoj.

Na samom početku staze postavljena je tabla koja pokazuje duljinu staze, visinsku razliku od najniže do najviše točke, te sva stajališta poučne staze. Pored poučne table na stablu stoji putokaz s nazivom vrhova i potrebnim vremenom hoda.

Velički grad smješten je sjeverno od današnjeg naselja Velika, na južnom završetku brda Lapjak. Grad je nastao u 13. stoljeću i bio je vlasništvo veličkih Befekijevaca, a nakon dolaska Turaka postaje vojnička postaja. On je danas djelomično sačuvan i još uvijek izaziva divljenje izletnika i planinara jer do njega vodi markirana planinarska staza.

Tauberove stijene su nastale u geološkoj prošlosti Papuka prije 250 milijuna godina.  Stijene su izgrađene od mineralnog kvarca koji je otporan na vremenske prilike i erozije.  Zbog svega toga ovaj dio poučne staze ostavlja dojam kamenjara.

Od Tauberovih stijena planinari put nastavljaju širokom stazom po hrptu i dolaze do najvišeg vrha Poučne staze do vrha Lapjak (667 m). Lapjak je šumovit vrh na južnom dijelu Papuka gdje su napravili kratku pauzu.

Put nastavljaju šumom koju nažalost sve više i više sijeku te dolaze na vidikovac Nevoljaš koji ima drvenu piramidu i stol s klupama za odmor. Neki se penju na piramidu, drugi odmaraju na klupi. Nakon toga, planinari kreću dalje prema planinarskoj kući Jezerce.

Planinarska kuća Jezerce nalazi se na vrhu nekadašnjeg skijališta Jezerca, pod vrhom Nevoljašem. To je zidani objekt koji služi požeškoj stanici HGSS-a. U prizemlju je otvorena soba s klupama koja služi kao sklonište, a gornji dio je zaključan.

Planinari lože vatru, beru siremuš ( medvjeđi luk ) i pripremaju domaće delicije za pečenje. Bila je to prigoda uz druženje prisjetiti se nekadašnjih masovnih izleta, dječjih pjesama, te planinara koji nažalost nisu više među nama.

Članovi HPD-a Belišće zahvaljuju Gradu Belišću i Zajednici športskih udruga grada Belišća na ustupljenom kombiju kojim su obavili ovaj lijepi izlet.

Mila Andrić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content