Novosti|

Gradska knjižnica i čitaonica Belišće osmislila je brojne aktivnosti za jesensko razdoblje pa ovom prilikom najavljuje nova događanja koja će se održati krajem rujna i početkom listopada.

Prvo zanimljivo događanje održat će se u srijedu, 29. rujna 2021., u 18 sati u Velikoj vijećnici grada Belišća, a riječ je o projekciji dokumentarnog filma Pouke o čovječnosti. To je film redatelja Branka Ištvančića koji je snimljen prema istoimenoj knjizi istaknutog književnika Veljka Đorđevića. Tematika filma, kao i same knjige, vezana je uz jednu posebnu akciju spašavanja tijekom Domovinskog rata koja se dogodila 29. rujna 1991. godine. U večernjim satima toga dana pakrački branitelji su, zajedno s dijelom osoblja pakračke bolnice, u humanitarnoj evakuaciji od sigurne smrti spasili tristotinjak bolesnika, od čega su većinom bili bolesnici srpske nacionalnosti s odjela psihijatrije. Ovaj čin smatra se jednom od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja zbog čega su stekli status heroja čovječnosti. Povodom 30. godišnjice te nevjerojatne akcije Gradska knjižnica i čitaonica Belišće odlučila je široj javnosti prikazati taj film koji je zasluženo višestruko nagrađivan na mnogim domaćim i svjetskim filmskim festivalima.

Odmah u četvrtak, 30. rujna 2021., također u 18 sati sastaju se članice Belišćanskog čitateljskog kluba nakon ljetne stanke. Bit će to 42. sastanak Kluba na kojem će se razgovarati o tome što se sve zanimljivog čitalo u vrijeme ljetnog odmora. Time će biti predloženi i razni novi naslovi koji bi mogli biti čitateljski zadaci za buduće sastanke. Iz toga je vidljivo da se članice Kluba, u skladu s aktualnim okolnostima, nastoje i dalje redovito jednom mjesečno sastajati pa pozivaju i ostale knjigoljupce da im se pridruže.

Na kraju tjedna, točnije, u petak, 1. listopada 2021., održat će se službeno otvorenje izložbe slika poznatog belišćanskog slikara Antuna Sabe koji slavi čak 50 godina svog slikarskog rada. Otvorenje će započeti u 18 sati u predvorju zgrade Knjižnice i Gradske uprave grada Belišća i svi koji dođu svojim prisustvom uveličati Antunov impresivni, dugogodišnji rad, moći će uz njegove slike pogledati i kataloge svih njegovih dosadašnjih izložbi.

Knjižnica će prigodnim aktivnostima sudjelovati i u ovogodišnjem Dječjem tjednu koji se obilježava od 4. do 10. listopada, no sve detaljnije informacije o tome bit će pravovremeno objavljene u lokalnim medijima i na knjižničnoj Facebook stranici.

Preostalo je još samo pozvati cjelokupno građanstvo da se odazovu na ova raznolika događanja jer je Knjižnica uistinu pripremila za svakoga ponešto.

Tekst: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće  
Izvori fotografija: http://www.artizana.hr/pouke_o_covjecnosti.html, Tin Lacković, Gradska knjižnica i čitaonica Belišće

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content