Novosti|

Od premijere na Memorijalu Dragutina Merca – Nunoša i Ivana Nikolnikova – Vanje, preko Surduk festivala u Baranji, gostovanja u Orahovici, pa sve do Noći kazališta u osječkom kazalištu za djecu i zadnjeg gostovanja i izvedbe za Dan grada Valpova, članovi Dramskog ansambla mladih su se zbilja iskazali, ali i potvrdili da su posebna „ekipa“ koja je po prvi puta utjelovila Družbu s glumcima njihovih godina. Većina ih je danas u sedmom razredu, što ih čini najmlađom glumačkom postavom koja je na sceni izvela ovo književno djelo, istaknuo je Igor Angirević, voditelj Dramskog ansambla mladih u Amaterskom kazalištu Belišće.

A nakon 2010. godine, kada je nakon višegodišnje stanke konačno pokrenut Dramski ansambl mladih, u ovoj novoj godini, mladi belišćanski glumci i njihov voditelj pokazuju još veće ambicije od prošlogodišnjih. Naime, za novu kazališnu sezonu najavljuju čak dvije premijere – Mali princ (Antoine de Saint –Exupery), u režiji Igora Angirevića i Duh u močvari (Ante Gardaš) koji je za „daske koje život znače prilagodila mlada Tea Zečević. Protekle godine po prvi puta obilježen je i Svjetski dan kazališta. Ove godine, 27. ožujka, na taj će dan ovi vrijedni kazalištarci pripremiti premijeru Malog princa. Igor Angirević je istaknuo kako je želja da u belišćanskoj kazališnoj kući postane tradicija da se svake godine na taj dan predstavi barem jedna premijera, a posebno raduje što je sada to dječja premijera.

Ovogodišnje premijere

U belišćanski Dramski ansambl mladih za sada je uključeno tridesetak učenika viših razreda osnovne škole, koji su već unatrag nekoliko mjeseci započeli s pripremama za dvije najavljene premijere. No, treba napomenuti kako je broj učenika uključenih u dramsku sekciju pri Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Belišće puno, puno veći. Ipak, odlučeno je da će Duh u močvari utjeloviti učenici sedmih, a Malog princa učenici petih razreda. Probe su malo više intenzivirane još krajem 2011. godine. Igor ističe da „Na Malom princu“ je dosta teško raditi, to je svjetski poznato književno djelo, te se nada kako će uz pomoć stručnih suradnika – umjetnika, uspjeti svladati sve „tehničke“ izazove koje sama priča postavlja. Što se tiče Duha u močvari, dio glumaca koji su već probili led u Družbi Pere Kvržice, sada će se predstaviti u novim ulogama. Tu će, za razliku od Malog princa i petaša, glumiti učenici sedmog C razreda, jer je i dramatizaciju tog djela napravila Tea Zečević iz 7.c razreda, najavljuje Igor, hvaleći ovu djevojku koja je proteklo ljeto praznike provela iščitavajući djelo, te ga prilagođavajući kazališnim daskama, odnosno scenskom prostoru. Koliko Igor ima pravo hvaleći najmlađe belišćanske glumce, publika će se prvo moći uvjeriti na Svjetskom danu kazališta na premijeri Duha u močvari, te na premijeri Malog princa na Memorijalu. U svakom slučaju, Belišće nema straha za budućnost glumačkog amaterizma.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content