Novosti|

Belišćanske knjižničarke Vlasta Putar i Dijana Milišić-Zečević odlučile su po prvi put proglasiti najčitatelje Gradske knjižnice i čitaonice Belišće, s namjerom da se ta aktivnost nastavi tradicionalno obilježavati dugi niz godina. Poticaj za tu, nadaju se, novu tradiciju im je nacionalna strategija kojom se 2021. nastoji obilježiti kao Godina čitanja. Birali su se najčitatelji za proteklu 2020. godinu, a samo proglašenje najboljih čitatelja održalo se u petak, 2. travnja 2021. godine.

Knjižničarke su pomoću godišnje statistike dobile točne podatke tko su prema broju posudbi knjižnične građe tijekom 2020. godine bili najrevniji čitatelji i obzirom na obiteljsku članarinu, jedinu vrstu članarine koju Knjižnica ima, najčitatelji, u svakom smislu, bili su članovi obitelji Kapetanović iz Belišća. Mlada četveročlana obitelj gotovo svakodnevno posjećuje Knjižnicu i posuđuje raznu literaturu. Najviše posuđuju dječje knjige i slikovnice jer su zapravo najmlađi članovi te obitelji najbolji čitatelji. Malena Nikol Kapetanović i njezin brat Mario od najranije dobi vole i čitaju knjige. Njihovi roditelji usadili su im tu ljubav, ali i naviku dolazaka u belišćansku gradsku knjižnicu kako bi njegovali ljubav prema knjizi i time razvijali svoje čitalačke sposobnosti i navike. Potpuno zasluženo, knjižničarke su im dodijelile prigodnu diplomu, darovale su im nekoliko knjiga i brojne druge darove koji su ih itekako razveselili uoči nadolazećeg Uskrsa.

Zbog Nikol i Marija, koji su pročitali stotine dječjih knjiga i slikovnica, kako prošle tako i svih prijašnjih godina, knjižničarke su ih odlučile nagraditi na Međunarodni dan dječje knjige. Taj značajni dan obilježava se diljem svijeta 2. travnja, u čast rođenja poznatog danskog dječjeg književnika Hansa Christiana Andersena. Ciljevi obilježavanja toga dana su poticanje ljubavi prema knjizi i čitanju kod djece, poticanje njihove mašte i socio-emocionalnog razvoja što im omogućava stvaranje vlastitih stavova, donošenje odluka, razvijanje samopouzdanja i značajno pomaže u interakciji s drugim ljudima. Jednako tako, obilježavanje Dana dječje knjige usmjerava pozornost i na književno stvaralaštvo za djecu i mlade naglašavajući važnost pisanja, izdavanja i širenja vrijednih dječjih knjiga.

Drugog travnja obilježava se i Svjetski dan autizma čime se nastoji na lokalnoj i globalnoj razini osvijestiti postojanje, problemi i porast osoba s autizmom. O toj značajnoj temi svakako treba čitati, učiti i govoriti pa je bitno istaknuti da se u fondu Gradske knjižnice i čitaonice Belišće mogu pronaći razne stručne knjige o autističnim poremećajima. Iz Knjižnice zato pozivaju svoje korisnike kao i sve potencijalne nove korisnike da dođu pogledati što knjižnični fond nudi i da odmah posude neku dječju knjigu, knjigu o autizmu ili bilo koju drugu. Na taj način će zasigurno doprinijeti promoviranju 2021. kao Godine čitanja.

Tekst i fotografije: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće  

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content