Novosti|

Gradska knjižnica i čitaonica Belišće priprema puno aktivnosti i ove godine za Mjesec hrvatske knjige koji će započeti u cijeloj Hrvatskoj 15. listopada.

Za samo otvaranje MHK knjižnica je pripremila otvaranje Sajma otpisanih knjiga koji će započeti 17.10. u 17 sati i trajat će sve do završetka Mjeseca hrvatske knjige. To je sajam na kojem knjižnica prodaje svoje otpisane knjige po cijeni od pet kuna i ujedno prigoda da svi zainteresirani nabave knjige iz područja koja ih zanimaju.

Književni susret s poznatom spisateljicom knjiga za djecu i omladinu Brankom Primorac održat će se u utorak, 18.10., u 16 sati. Njene knjige rado se čitaju u knjižnici, a roman „Maturalac“ u lektiri je za sedmi razred.

Još jedno predstavljanje knjige bit će 20. listopada u 17 sati. Nekad poznata pjevačica i voditeljica Ivana Plechinger napisala je knjigu iz područja popularne psihologije „Ono što ostaje, uvijek ljubav je“, a ovo događanje zasigurno će privući ljubitelje takve vrste literature.

Već dan nakon toga, tj. u petak, 21. listopada, u 18 sati,  održat će se sastanak na kojem će knjižnica osnovati čitateljski klub, Belišćanski čitateljski klub (BČK). Klub je namijenjen ljubiteljima dobrih knjiga koji vole čitati, družiti se i razmjenjivati utiske o pročitanom.

U srijedu, 26. listopada, u 19 sati bit će otvorena izložba slika Antuna Saba pod nazivom „Priča o Belišću“. Ovaj belišćanski slikar predstavit će svoje radove na temu starog Belišća, dok će glazbenici Vjekoslav Pavlović i Valentina Gyerek svojim akustičnim programom pokazati nešto moderniju sliku Belišća, što će zasigurno oduševiti Belišćane.

Za najmlađe sugrađane u knjižnici pripremaju i projekciju jednog crtanog filma i to 27.10. u 17 sati.

Poznata autorica knjiga o zdravoj prehrani Mihaela Devescovi iz Zagreba, predstavit će svoju novu knjigu „Slatke strasti: bez glutena, bez pečenja, bez šećera“. Bit će to 28. listopada u 19 sati, a poslije susreta moći će se i probati neki recepti iz ove knjige koje će autorica pripremiti za vrijeme predstavljanja knjige.

Već tradicionalno, knjižnica organizira dječju radionicu 31.10. u 10 sati, a tema je Noć vještica.

Mjesec knjige nastavlja se i u studenom i to već u četvrtak, 3. studenog u 17 sati. Aktivnost pod nazivom „Čitam 100 na sat“, što je ujedno i ovogodišnji moto čitavog MHK-a, namijenjena je osnovcima nižih razreda koji će se natjecati u brzom čitanju. Knjižnica je osmislila natjecanje na kojem će se osnovcima mjeriti brzina i točnost pročitanog teksta, a one najbolje, knjižnica će nagraditi zgodnim poklonima.

Za one kreativne učenike, koji uvijek žele naučiti nešto novo, sprema se ponovno jedna radionica. Kako da sami naprave svoju malu knjigu, naučit će osnovnoškolci sudjelujući na radionici koja će se održati 10. studenog u 16 sati.

Kao i svake godine, knjižnica će obilježiti i Dan hrvatskih knjižnica 11. sudenog i to tako što će pripremiti poklone za sve one koji se požele učlaniti baš taj dan. Prigoda je to i za sve one koji žele doći u knjižnicu, upoznati se s njenim radom i saznati ponešto o onome što knjižničarke rade svakog dana.

Središnji događaj čitavog Mjeseca hrvatske knjige u belišćanskoj knjižnici je književni susret s poznatim hrvatskim književnikom Pavlom Pavličićem. Bit će to 15. studenog u 19 sati. U knjižnici vjeruju da će ovo događanje privući velik broj ljubitelja njegovih knjiga i svih onih koji žele uživo čuti ovog plodnog autora brojnih romana i pripovijetki.

Svoj program za ovogodišnji MHK Gradska knjižnica i čitaonica Belišće završava aktivnošću vezanom uz obilježavanje vukovarske tragedije. Predavanje o Vukovaru i promociju svojih knjiga održat će branitelji Damir Markuš Kutina i Damir Plavšić 17. studenog u 19 sati.

To je i nastavak projekta „Vukovar 1991. u Belišću ….godine“, a ova godina je već sedma  kako se provodi u Belišću. Ovim događanjem zatvorit će se Mjesec hrvatske knjige u Belišću.

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Belišće se nadaju da će ovaj program privući velik broj zainteresiranih, kako na predstavljanja knjiga, tako i na sva ostala događanja. Na sva događanja ulaz je slobodan, a za radionice je neophodna prethodna prijava zbog ograničenog broja mjesta.

Stoga, čitajmo sto na sat i družimo se u knjižnici u Mjesecu hrvatske knjige 2016. godine!

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content