Novosti|

Gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić i glavni urednik Gradskog radija Belišće Željko Lončarić danas su predstavili novi veliki kulturni projekt, za koji je već sada želja da postane tradicionalan. Naime, na inicijativu Željka Lončarića Žeca, u Belišću će se po prvi put održati tamburaški festival Tambura GRB Fest 2018., na kojem će nastupiti Najbolji hrvatski tamburaši, Slavonske lole, Gazde, Ravnica, Kristali, Šokci i Džentlmeni od sastava, a tu će biti i solisti Stjepan Jeršek Štef, Viktorija Kulišić Đenka, Šima Jovanovac, Ivica Pepelko, Amir Kazić Leo i posebna gošća Mia Dimšić. Program će voditi Goran Ivanović Lac, a na kraju ovog tamburaškog spektakla bit će dodijeljene i posebne nagrade osobama koje su unaprijedile i zadužile tamburašku glazbu. Tambura GRB Fest 2018. održat će se 10. listopada u 20 sati u belišćanskoj nastavno sportskoj dvorani, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

Na konferenciji za medije, Željko Lončarić je istaknuo kako svi znaju da je Belišće Europski grad i regija sporta, ali isto tako grad koji pažljivo čuva i njeguje svoju kulturu, tradiciju i običaje, što potvrđuje i veliki broj manifestacija toga tipa.

-Nekoliko je razloga zbog kojih smo se odlučili organizirati jedan ovakav događaj kao što je Tambura GRB fest. Prvi i osnovni razlog jest taj što volimo tamburašku glazbu i živimo u kraju gdje je tambura sastavni dio života. Nadalje, iako imamo veliki broj tradicijskih manifestacija, da ih ne nabrajam, mi u našem kraju nemamo tamburašku platformu ovoga tipa, rekao je Žec, dodavši kako pohvaljuje i pozdravlja festival Šokačke pisme u Županji, koji doista prerasta u jednu ozbiljnu priču.

-Ali, za razliku od županjskog festivala na kojem se izvode nove pjesme, nama je želja bila omogućiti tamburaškim izvođačima da se predstave publici s pjesmama koje oni sami žele izvoditi. Iz toga razloga na Tambura GRB festu nema previše izvođača, upravo kako bi mogli izvesti više pjesama i predstaviti se onako kako to oni žele, naglasio je.

Gradonačelnik Belišća, Dinko Burić, podsjetio je kako su u ovoj godini u Belišću napravljena dva velika projekta – Belišćanski vremeplov i nedavno održana Belišćanska zlatna jesen, a sada sa zadovoljstvom najavljuje Tambura GRB fest 2018., koji će obogatiti kulturnu scenu Belišća, Slavonije i Baranje, ali i cijele Hrvatske. U izjavi za medije, gradonačelnik Belišća posebno je zahvalio Željku Lončariću Žecu, koji je idejni tvorac ovog festivala.

-Posebno me veseli činjenica da će već na prvom tamburaškom festivalu u Belišću biti elita, kako tamburaških sastava, tako i poznatih izvođača te vrste glazbe. Ovo je nakon brojnih događanja na području kulturnog života našeg grada, još jedna vrijednost za koju želimo da postane trajna ne samo za građane Belišća, već za cijelu Slavoniju i Baranju i cijelu Lijepu našu, rekao je gradonačelnik Burić, pozvavši sve ljubitelje tamburaške glazbe da 10. listopada dođu u belišćansku nastavno sportsku dvoranu, jer zasigurno s prvog tamburaškog festivala Tambura GRB fest 2018., nitko neće otići neispunjenih očekivanja.

 

 

Tekst: Monika Đogaš

Fotografije: Zaim Saljiji, Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content