Novosti|

Gradska knjižnica i čitaonica Belišće najavljuje svoj program za jubilarnu desetu godišnjicu Noći knjige koja će se održati u petak, 23. travnja 2021. godine.

Ova popularna manifestacija obilježava se povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja). Cilj je manifestacije skrenuti pozornost na knjigu, koja je važna riznica znanja i neizmjerno kulturno blago, a vrijednost i moć knjige posebno su važni u suvremenom društvu zbog čega je cijela 2021. proglašena godinom čitanja. Iz tih razloga osmišljena je i središnja tema ovogodišnje manifestacije koja veliča ljekovitu moć knjige.

Belišćanska gradska knjižnica pripremila je adekvatan i kvalitetan program kojim će obilježiti aktualnu Noć knjige. Program se sastoji od pet zanimljivih aktivnosti koje će se održavati u poslijepodnevnim i večernjim satima, stoga ovim putem Knjižnica obavještava cjelokupnu javnost da će u petak njezino radno vrijeme biti od 15 do 22 sata.

Prva aktivnost pod nazivom Razveselimo kišobrane započinje u 16 sati. Radi se kreativnoj radionici organiziranoj u suradnji s Fotoklubom Valpovo na kojoj će sudionici oslikavati kišobrane raznim motivima kao što su knjige, slova, cvijeće, geometrijski oblici i slično, a za to će koristiti specijalne vodootporne boje. Sudjelovati mogu svi zainteresirani građani Belišća i okolice.

U 17 sati održat će se druga kreativna radionica namijenjena isključivo djeci osnovnoškolskog uzrasta. Za sudjelovanje na ovoj radionici potrebna je prethodna prijava. Vodit će je knjižničarka Dijana Milišić-Zečević koja će osnovnoškolcima približiti magični svijet Harryja Pottera tako što će im pokazati kako izraditi čarobni štapić i kravate u bojama slavnih domova Hogwarts škole. Na taj način moći će sami izabrati pripadaju li Gryffindoru, Hufflepuffu, Ravenclawu ili Slytherinu. Zabavno ozračje na radionici pomoći će djeci da lakše izrađuju zadane rukotvorine i pri tome usvoje nove vještine što je svakako svojevrsna terapija pozitivnog učinka. Zato je ova aktivnost i dobila naziv Ljekovita moć kreativnog stvaranja.

Treća aktivnost je otvorenje izložbe Allunga nakita s početkom u 18 sati. To je nakit inspiriran kulturom Aboridžina koji izrađuje nekadašnja novinarka HRT-a Sanja Račić iz Osijeka. Njezin jedinstveni nakit Knjižnica je već predstavila putem virtualne izložbe na svojoj Facebook i web stranici u sklopu programa prošlogodišnje Noći knjige. Nakon punih godinu dana štovatelji originalnog kreativnog umijeća i ljubitelji lijepog nakita napokon će i uživo vidjeti Sanjin rad.

Odmah poslije izložbe, u 19 sati, počinje književni susret s mladom književnicom Mateom Čvagić Prašnjak iz Belišća. Ona je novo ime na hrvatskoj književnoj sceni pa će, prije svega, predstaviti svoj književni put. Uz to će prisutnim posjetiteljima reći koliko nju osobno oplemenjuje pisana riječ, odnosno koliko terapeutski na nju djeluje pisanje i čitanje knjiga. Bit će to događanje koje se punim pravom naziva Ljekovitost pisane riječi.

Posljednja aktivnost Kako nas knjige liječe? je opušteno druženje i razgovor o knjigama koje će započeti u 20 sati. Pozivaju se knjigoljupci da se slobodno pridruže ovoj aktivnosti. Grickajući kekse i kolače i ispijajući tople napitke razgovarat će se o ljekovitom utjecaju knjiga na svakodnevni život čitatelja.

Svaka od ovih aktivnosti organizirana je u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama kako bi se Noć knjige uspješno održala, usprkos sveopćoj aktualnoj krizi. Knjižničarke se zbog toga nadaju da će se građani Belišća, prigradskih naselja i ostali zainteresirani odvažiti i doći sudjelovati u belišćanskoj Noći knjige 2021. godine.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content