Novosti|

BISTRINCI- Nakon što je gotovo neformalno druženje ljubitelja pečene slanine iz Bistrinaca na odmorištu „Drava“ prije osam godina preraslo u zanimljivu turističku manifestaciju, deveta Slaninijada četvrti puta potvrđuje svoj međunarodni status natjecanja u pečenju slanine.

Naime, kako najavljuju organizatori iz Turističke zajednice grada Belišća i Udruge športskih ribolovaca Podravac iz Bistrinaca, u odnosu na prošlogodišnjih 50 natjecatelja, ove godine, sudeći prema predprijavama, bit će ih i više, među kojima i iz Slovenije i Mađarske. Pravila su natjecanja vrlo jednostavna. Odabrani komad slanine treba začiniti i ispeći, a na prosudbenoj je komisiji da ocijeni uzorak i proglasi najboljeg natjecatelja uzimajući u obzir razne elemente.

Natjecanje započinje u subotu, u 11:00 sati, a prijave se mogu obaviti u subotu od 10:00 do 11:00 sati na odmorištu „Drava“ u Bistrincima. Od 12:00 je planirano ocjenjivanje uzoraka.

Svaki natjecatelj treba donijeti komad slanine (200 do 400 grama), začine po želji (luk, paprika i slično) i kruh, a organizatori osiguravaju drva za vatru, ražnjeve i sjedalice.

Iako iza ovog natjecanja stoji plemenita namjera da privuče što više sudionika i posjetitelja koji bi na otvorenom našli dobru prigodu za druženje, mnogi natjecatelji izazov shvaćaju ozbiljno pa pripremaju poseban miks začina, odabiru poseban komad slanine, razrađuju strategiju pečenja i mnoge druge detalje koji svjedoče o ozbiljnim pripremama za osvajanje nagrade, obično u naturi – dar Lovačkog društva, Udruge športskih ribolovaca i njihovih sponzora.

I ovoga puta priprema se dobra zabava i bogata ponuda i za posjetitelje natjecanja. Babuške će i ove godine pripremiti pečenu slaninu i kobasice, skuhati grah, ispeći lepinje, a ovu  uobičajenu izletničku ponudu posjetitelji će moći nagraditi dobrovoljnim prilogom…

Prva ovogodišnja manifestacija na odmorištu bit će pravi ispit za organizatore i svojevrsna legitimacija za brojne predstojeće susrete na odmorištu Drava koji su planirani tijekom cijele godine.

tekst: Vladimir Vazdar

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content