Novosti|

Od 29. kolovoza do 2. rujna, Frama Belišće sudjelovala je u XV. nacionalnom seminaru za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame koji je održan u Crkvi sv. Josipa Radnika u Belišću. Domaćini, mladi iz Frame Belišće, fratri i ostali odgovorni u belišćanskoj crkvi, ugostili su šezdesetak framaša i fratre koji su došli iz čitave Hrvatske.

Nakon okupljanja u ponedjeljak u 16 sati i 30 minuta ispred Crkve sv. Josipa Radnika u Belišću uslijedio je uvodni pozdrav te obavijesti, a nakon toga smo izmolili krunicu i proslavili euharistijsko slavlje koje je predvodio biskup Ivan Ćurić. U večernjim satima izmolili smo molitvu časoslova te poslušali uvodno predavanje nacionalnog voditelja formacije Ante Čička pod nazivom Franjo i gubavac. Dan smo priveli kraju s uvodnim radom u skupinama i zajedničkim druženjem.

Drugi dan započeli smo jutarnjom molitvom časoslova te drugim predavanjem (De)formacija fra Ivice Janjića u kojem je govorio o odlikama koje bi voditelj formacije trebao imati, ali i svi drugi framaši u bratstvu te o savjetima koji nam mogu pomoći u vođenju formacije i suživotu u bratstvu. Nakon predavanja sudjelovali smo u radu u skupinama kako bismo nešto više međusobno diskutirali o temi predavanja te smo naše zaključke i činjenice svi zajedno iznijeli drugim framašima. Nakon nekoliko sati slobodnog vremena uslijedila je prva radionica bivšeg framaša Ivana Školke nakon koje smo imali kratku „debatu“. Nakon radionice uslijedila je molitva krunice, euharistijsko slavlje te molitva časoslova. Završetak dana nije bolje mogao proći, uz zabavni program i prigodne pjesme.

Treći dan ponovno smo započeli jutarnjom molitvom i trećim predavanjem sestre Gabrijele Tee Damjanović Način života. Govorila je o dijelovima iz Statuta Franjevačke mladeži i duhovnosti u frami te je pripremila zadatke za rad u skupinama pomoću kojeg smo preispitali svoj duhovni i pobožni način života. U poslijepodnevnim satima uslijedila je druga radionica, točnije karitativni rad. Tri grupe framaša posjetile su Ukrajince, Dom za starije i nemoćne te Udrugu Zvono. Svaka grupa otpjevala je nekoliko pjesama i predstavila se, te ono najbitnije, sprijateljila se i družila s novim ljudima. Nakon karitativnog rada, kao i svaki dan uslijedila je molitva krunice, euharistijsko slavlje te večernja molitva časoslova. Dan smo završili sa svjedočanstvom fra Gabrijela Bošnjaka o svome duhovnom pozivu i nezaboravnom putu prema životu u samostanu.

Četvrti je dan bio posvećen duhovnosti, molitvi i preispitivanju samoga sebe. Počeli smo kao i svaki dan, jutarnjom molitvom, a kasnije i četvrtim predavanjem Iskustvo živoga Boga koje je održao fra Vinko Brković. Govorio je o životu s Bogom te kako je Bog isti, ali ga svatko drukčije doživljava što nas je potaklo na razmišljanje, a nešto više smo mogli razmisliti tijekom osame gdje smo punih 2 sata razmišljali i još više se povezali s Bogom. Nakon ručka i slobodnog vremena slijedila je Lectio divina, prvo samostalno, a nakon toga u skupini. Za to vrijeme smo isprva razmišljali o sebi i svome napretku u svetosti i životu s Bogom, a kasnije o svetosti u bratstvu i izvan bratstva te širenju evanđelja izvan naših bratstva. U večernjim satima izmolili smo krunicu, a zatim je uslijedilo euharistijsko slavlje koje je predvodio provincijal Ivo Martinović. Večer smo završili molitvom i klanjanjem. Tako smo cijeli dan posvetili našoj povezanosti s Bogom i molitvi.

Petak, posljednji dan, započeli smo nešto ranijim buđenjem, jutarnjom molitvom časoslova te euharistijskim slavljem. Uslijedio je i rad po područnim bratstvima u kojem smo razgovarali o našim framama i formacijama te dijelili međusobno savjete koji će pomoći u vođenju naših formacija, obavljanja službi te suživotu u bratstvu. Zadnje zajedničke trenutke proveli smo uz pjesmu, ples i zabavu, a fra Ivica Janjić održao je završnu riječ.

Zahvala svim framašima i bivšim framašima, fratrima, biskupu Ivanu Ćuriću, provincijalu Ivi Martinoviću, nacionalnom duhovnom asistentu fra Ivici Janjiću, župljanima te svim odgovornim ljudima bez kojih ovaj seminar ne bi bio moguć, a posebno nacionalnoj predsjednici Ani Matić i ostatku nacionalnog vijeća koji su organizirali ovaj seminar.

Vjerujem da je ovaj seminar u većini ostavio neizbrisiv trag i lijepa sjećanja. Zahvalna sam na svim novim poznanstvima i svim nezaboravnim trenutcima provedenim na ovom seminaru. Nadam se da će ovaj seminar uroditi dobrim plodom, kao što i geslo kaže: „Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda.“(Iv 15,5 b).

Noemi Bugarinović, framašica iz Belišća

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content