Novosti|

Prošli tjedan, točnije 10. i 11. studenog 2016. godine Muzej „Belišće“ bio je jedan od preko 120 muzeja i galerija koji su sudjelovali na 35. izložbi izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija koji se tradicionalno održava u sklopu Interlibera na Zagrebačkom Velesajmu. Ova izložba, u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC), zahvaljujući velikom i postojanom interesu hrvatske kulturne zajednice, svojim kontinuitetom te kvalitetnim sadržajem zauzima posebno mjesto u nacionalnom i europskom izložbenom kalendaru. Naime, MDC-ova izložba muzejskih publikacija još je uvijek jedina i jedinstvena manifestacija s tom temom u širem europskom okružju.

Od same građe predstavljene na ovoj izložbi, a na kojoj je i Muzej „Belišće“ imao svoj obol, mogle su se naći publikacije u vidu: vodiča kroz stalne postave ili izložbe, katalozi stalnih i povremenih izložbi muzeja i galerija, likovne, povijesne i arheološke monografije, priručnici, pretisci, bibliofilska izdanja, zbornici, časopisi, publikacije za mlade i djecu i osobe s invaliditetom te ostale publikacije poput plakata, razglednica, mapa itd.

Izložbe ovog tipa ne samo da pomažu struci i radnicima u kulturnoj zajednici Republike Hrvatske već omogućuju i široj publici (učenicima, studentima, kolekcionarima, entuzijastima, antikvarima, bibliofilima, itd) neposredan uvid i upoznavanje s recentnom izdavačkom publikacijom muzeja i galerija širom Hrvatske te upoznavanje s radom kulturnjaka u proteklih 12 mjeseci.

Nakon obnove članstva Muzeja „Belišće“ u udruzi MUIH (Muzejska udruga istočne Hrvatske), ova izložba bila je logičan sljedeći korak kako bi se Muzej ponovo uključio u rad muzejske zajednice na razini cijele države, ali i proširila informacija o obnovi Muzeja te njegove unikatne priče vezane za industrijsku baštinu i sve njene aspekte.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content