Novosti|

Kraljevica 25.-27. svibnja 2018.

Modelarska liga ekipno  je natjecanje učenika kojim Hrvatska zajednica tehničke kulture potiče razvitak modelarstva i maketarstva. To je jedinstven sustav nacionalnoga natjecanja u području modelarstva koji je prepoznat i pozitivno ocijenjen među dionicima tehničke kulture u RH, ali i među inozemnim partnerima i predstavnicima neformalnog obrazovanja i poduzetničkog sektora.

Modelarska liga održana je u školskoj godini 2017./2018. na području cijele Republike Hrvatske u suradnji s Hrvatskim savezom pedagoga tehničke kulture, društvima pedagoga tehničke kulture, županijskim i gradskim zajednicama tehničke kulture te osnovnim školama. O broju uključenih učenica i učenika najbolje govori podatak da je uključeno preko 7000 sudionika.
Zahvaljujući Hrvatskoj zajednici tehničke kulture (HZTK) koja od pokretanja Lige kontinuirano osigurava materijalne resurse i administrativnu podršku, u Ligu su se uključile i škole koje nisu imale zadovoljavajuće tehničko-materijalne resurse za provedbu praktične nastave tehničke kulture. Modelarska liga je povezala županijske i gradske zajednice (sustav neformalnog obrazovanja) s takvim školama (sustav formalnog obrazovanja) te potaknula rješavanje tehničko-materijalnih ograničenja i buduće programske suradnje navedenih sudionika tehničke kulture u Republici Hrvatskoj. U Modelarsku ligu, pored osnovnih škola, uključeno je i više Zajednica tehničke kulture.
U sklopu Modelarske lige, HZTK osigurava sve potrebne ljudske resurse (administrativna podrška) te materijalne resurse (potrošni materijal, oprema, pribor i alat) za provedbu županijskih i državne razine natjecanja. U sklopu programa Modelarska liga HZTK provodi stručna usavršavanja učitelja i mentora u NCTK Kraljevica te osigurava opremu i potrošni materijal za nove županije koje se uključuju u natjecanje.
Državno natjecanje za tekuću školsku godinu, organizirala je Hrvatska zajednica tehničke kulture od 25. do 27. svibnja 2018. u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici. Na temelju rang liste za školsku godinu 2017./2018. natjecanja Modelarske lige u Osječko-baranjskoj županiji, povjerenstvo za provedbu Državne razine Modelarske lige pozvalo je sljedeće učenike i mentore (učenici osnovnih škola Osječko-baranjske županije od 5. do 8. razreda):

Benjamin Crnčan (PŠ Veliškovci – Veliškovci) Damir Tomas
Fran Novoselić (PŠ Veliškovci – Veliškovci) Damir Tomas
Melisa Kovač (OŠ Zmajevac – Zmajevac) Danijel Akerman
Janoš Kovač (OŠ Zmajevac – Zmajevac) Danijel Akerman

Učenici Benjamin Crnčan i Fran Novoselić osvojili su 5. mjesto, a učenici Melisa Kovač i Janoš Kovač 7. mjesto u konkurenciji od 25 ekipa u kategoriji županijskih prvaka.

Tekst: Dragan Francuz

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content