Novosti|

svi_doha-620x417

Ovih dana s velikim zanimanjem pratimo događanja u Kataru koji je postao svjetskim rukometnim središtem. U prvom je planu Hrvartska rukometna reprezentacija, a eto sada saznajemo da iz Dohe izvještava i jedan mladi Belišćanin.

Dakle, Jurica Cvenić je dvadeset trogodišnji student zadnje, pete godine interdisciplinarnog studija Kulturologije – smjer Medijske kulture pri Sveučilištu Josip Juraj Strossmayer u Osijeku, a trenutno se nalazi u Dohi na Svjetskom rukometnom prvenstvu za muškarce gdje je kao mladi reporter od IHF-a (Međunarodne rukometne federacije) izabran da zajedno sa još 17 mladih novinara iz cijelog svijeta prati taj veliki sportski događaj. Naime EHF kao i IHF odlučili su pružiti priliku mladim novinarima, a u suradnji sa AIPS-om (Svjetskim udruženjem sportskih novinara) da stječu iskustvo na najvećim sportskim natjecanjima. Stoga su pokrenuli projekt “Young reporters” i omogućili mladim novinarima-početnicima priliku izvještavanja za službene stranice organizacije. Tako su i ovoga puta pružili priliku i među 18 odabranih iz cijeloga svijeta (Argentine, Njemačke, Mađarske, Danske, Meksika, Burkine Faso, Ruande, Srbije, Češke, Kenije, Španjolske, Salvadora i još dvoje Hrvata) našao se i Jurica. Inače on već duže vremena piše za neke osječke i slavonske portale isključivo sportske priloge o lokalnom sportu i osvrte na regionalne nogometne lige. S obzirom da mu je sportsko novinarstvo životna želja nije ni malo dvojio prijaviti se na natječaj EHF za Europsko prvenstvo za žene u rukometu, koje se održavalo prošle godine, između ostalog u Osijeku. No,prijavu je poslao prilično kasno, tako da su ga izvijestili da je zakasnio, ali da će ga zadržati u bazi podataka i izvijestiti o novim natječajima. Obećanje su održali ikad je za to došlo vrijeme, prijavio za Svjetsko prvenstvo u rukometu za muškarce u Dohi i na tom natječaju je prošao. Tražili su studente novinarstva i potvrdu iskustva upravo u sportskom novinarstvu. Morao je priložiti životopis, imati višu razinu znanja engleskog jezika u govoru i pismu. Odmah nakon toga uslijedilo je rješavanje akreditacije, vize i realizacija svih potrebnih detalja oko samog puta i smještaja. Na put je krenuo 14.siječnja i tamo je do 02.veljače, kada se vraća kući. Boravak tamo i do sada mu je donio puno korisnog iskustva i stečenog znanja, jer su young reporters od samog starta bili glavni nositelji glavnine posla u pisanju reportaža, intervjua, sažetaka utakmica, uzimanja izjava, izradi video priloga i izvještaja s utakmica, svega onoga što se može naći na službe nim stranicama IHF-a. Osim stjecanja važnog i bogatog iskustva na takvom velikom međunarodnom sportskom natjecanju, pružila mu se prilika stjecanja novih znanja i provođenja u praksu te niz zanimljivih edukativnih radionica i susreta s eminentnim sportskim stručnjacima, djelatnicima i sportašima.

S druge strane, upoznao je i mnoge mlade kolege novinare iz cijelog svijeta i stekao doživotna prijateljstva. Nakon dolaska kući, će se kod kuće zadržati svega dvadesetak dana i nastojati završiti brojne studentske obveze, jer je veljača, mjesec brojnih kolokvija i ispita. Nakon toga, konkretno 1. ožujka čeka ga odlazak u Stuttgart u sklopu suradnje Erasmusa i Sveučilišta u Osijeku, gdje će do sredine srpnja pohađati predavanja i polagati ispite pri Hochschule der Medien i dodatno usavršavati svoja znanja u tom razvojnom programu. Za sve što mu se značajno događa u karijeri zahvalan je Gradu Belišću i Odjelu za kulturologiju pri Sveučilištu u Osijeku koje su mu je također subvencionirali boravak u Qataru.

Nadamo se da ćemo nakon njegovog povratka iz Katara imati priliku čitati i ekskluzivno izvješće s ovog svjetskog rukometnog natjecanja, na kojemu se nadamo visokom dometu naše reprezentacije. Mladi su ga novinari, među njima i Belišćanin Jurica Cvenić, već obilježili svojim doprinosom.

Izvor: portal Valpovština.info, V.Vazdar

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content