Novosti|

Gradska knjižnica i čitaonica Belišće zaključila je listopadski dio svog raznolikog programa ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige. Učinila je to na najbolji mogući način ugostivši u četvrtak, 28. listopada 2021., živuću legendu hrvatskog i svjetskog alpinizma, Stipu Božića. On je po prvi put gostovao u Knjižnici za što je uvelike zaslužan susretljivi Nenad Kunštek, komercijalni predstavnik nakladničke kuće V.B.Z., koja je objavila nekoliko Stipinih putopisnih knjiga.

Izvrsnim multimedijalnim predavanjem, koje je održao pred belišćanskom publikom, Stipe je prikazao svoju bogatu alpinističku karijeru koja ga je učinila planetarno poznatim. Kronološkim redoslijedom, prikazujući fotografije i kratke videozapise, ispričao je sve o svojim planinarskim počecima i razvijanju ljubavi prema alpinizmu kao ekstremnom sportu, objasnio je kako izgledaju pripreme za pojedine ekspedicije te je govorio o razlozima i motivima koji su ga poticali da se odvaži na daleke i po život opasne pustolovine. Tih pustolovina uistinu je nebrojeno pa je na ovome predavanju stavio naglasak na osvajanje najviših vrhova svijeta. To su himalajski vrhovi Mount Everest (8848 m), K2 (8611 m) i Kangchenjungu (8586 m) čijim je osvajanjem upisao svoje ime u svjetski alpinizam. Na Mount Everest popeo se čak dva puta, penjući se i po južnom i zapadnom grebenu Everesta što ga čini jedinim alpinistom kojem je to pošlo za rukom. Većinu ekspedicija organizirao je i uspješno realizirao u suradnji sa slovenskim alpinistima, a najviše je surađivao s Viktorom Grošeljom. Dugi niz godina bili su fantastičan planinarski dvojac, jedan od najboljih alpinističkih parova koji su obarali svaku planinu, stijenu ili strminu ma kako god zahtjevne bile. Osim što je postigao ogromne uspjehe, Stipe je nažalost svjedočio i mnogim alpinističkim tragedijama. Svaka od njih navela ga je da se pita zbog čega se uopće bavi tim ekstremnim sportom koji nema pravu publiku i nema konkretne opipljive nagrade kao u ostalim sportovima. Ipak, nije odustao od alpinizma jer je uvijek u sebi pronalazio dovoljno snage i hrabrosti da ne odustaje od svojih zacrtanih ciljeva. Tako je nakon osvajanja Himalaje odlučio osvojiti najviše vrhove na svih sedam kontinenata i, naravno, u tome je itekako uspio. Uz Mount Everest u Aziji, popeo se i na Aconcaguu u Južnoj Americi, Mount McKinley u Sjevernoj Americi, Kilimanjaro u Africi, Mount Vinson na Antarktici, Mont Blanc u Europi i na Mount Kosciuszko u Australiji.

Taj nevjerojatni pothvat, kao i o svaki drugi, Stipe je ovjekovječio profesionalnom kamerom zbog čega je odličan fotograf, filmski snimatelj i redatelj. Zanimanje za fotografiju i film stekao je upravo baveći se alpinizmom shvativši da netko mora vizualno zabilježiti ekspedicije kako bi se uopće znalo za njih. Da je i u tome vrlo uspješan, pokazuju razne izložbe njegovih vrhunskih fotografija i kilometri filmskog i video materijala kojeg je snimio. Režirao je više od 100 dokumentarnih filmova poput Sedam vrhova, Dubine, Krš i more, Planine Hrvatske, Pustinje svijeta, Nazovi 112 i brojne druge koji su se prikazivali na Hrvatskoj radioteleviziji. Sudjelovao je i na međunarodnim filmskim festivalima gdje je dobivao velike nagrade i priznanja.

Svoja fenomenalna životna iskustva pretočio je i u pisanu riječ. Ponajviše se bavio novinarskim pisanjem pa je godinama pisao za Slobodnu Dalmaciju, Večernji list, Hrvatsku Maticu iseljenika, Hrvatski planinar i National Geographic. Napisao je i nekoliko knjiga od kojih treba izdvojiti sljedeće naslove: Put na vrh svijeta, Sedam vrhova, Svete planine svijeta, K2 trijumf i tragedija te San o Everestu. U putopisnim knjigama drugih autora također se često pojavljuje kao njihov koautor, urednik ili fotograf. Pored svih navedenih aktivnosti, Stipe se bavi i dugogodišnjim volonterskim radom u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja. O radu te nacionalne humanitarne udruge posebno se osvrnuo jer je htio naglasiti značaj takve organizacije čiji su članovi iznimni, hrabri ljudi koji dobrovoljno pomažu u akcijama spašavanja civila u opasnim situacijama te interveniraju u raznim nesrećama i nepogodama. Stipe je, kako sam kaže, neizmjerno ponosan biti dio jedne takve organizacije.

Prisutni posjetitelji predavanja s najvećim zanimanjem pratili su svaku Stipinu riječ i oduševljeno gledali sve fotografije i videozapise kojima je upotpunjavao svoju nevjerojatnu životnu priču. Dokaz njihovog oduševljenja su i zanimljiva pitanja upućena Stipi na kraju predavanja kojima su htjeli saznati još dodatne detalje njegovih avantura. Iz toga se vrlo lako može izvući zaključak da je Stipe Božić Belišćanima potvrdio da je izuzetan čovjek koji je u mnogočemu pomaknuo granice i na taj način osigurao da njegova životna priča traje vječno.

Tekst: Dijana Milišić-Zečević
Fotografije: Tin Lacković, Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content