Novosti|

U subotu 29.9.2o18.g. 17 belišćanskih planinara boravilo je u Feričancima, gdje se održavao 27. Susret planinara „Kroz vinograde i šume“, a istog dana je održan i 1. „Festival frankovke“.

Dok je jedna grupa planinara uživala u ljepotama Dolomita u Italiji, druga grupa se odazvala, kao i svake godine, na događaj „Kroz vinograde i šume“  u Feričancima. Ove godine po prvi put se održao i „Festival frankovke“.

U organizaciji HPD „Sokol“ Feričanci i mjesta Feričanci održana su ova dva zanimljiva događaja. Okupljanje je bilo ispred škole u 9,45 sati.  Odazvalo se desetak planinarskih društava i oko 150 planinara. Nakon ugodnog druženja krenulo se na dvije staze. Ubrzo je  grupa  stigla iznad sela u područje vinograda i šume, gdje ih je dočekao prekrasan pogled na prostranstvo vinograda na obroncima Krndije omeđeno šumom koja već pomalo dobiva jesenski sjaj. Po dolasku na izletište Srednjak, gdje su inače imali druženje i odmor-zatekli su tužnu sliku: potpuno isječena i devastirana ogromna površina prekrasne šume. Spustili su se uz rub ostatka šume i kroz vinograde prema Feričancima. Prešli su oko 13 km te se zaustavili u starom vinskom podrumu i nakon razgledanja degustirali ponuđenu frankovku.

Pred školom su ih dočekali postavljeni štandovi s izloženim proizvodima raznih OPG-ova i više od 40 vrsta frankovke i rozea. Gradonačelnik je pozdravio sve goste, a dožupan je otvorio festival. Nastavilo se ugodno druženje uz program i glazbu. Nakon ukusnih delicija pristupilo se degustaciji brojnih vrsta frankovke. Komisija je izvršila procjenu kvalitete i dodjeljivana su priznanja. Šampionsku titulu je ponijela domaća frankovka s ovih brežuljaka, iako i s ostala tri područja Slavonije i Baranje nije bilo neke razlike, pogotovo nakon višekratnih degustacija.

U ugodnom druženju i raspoloženju dočekali su predvečerje, a njihovi vozači, koji su ovaj put bili uskraćeni za uživanje u vinu, su ih sretno  dovezli kućama.

 

Tekst i fotografije: Nada Donković

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content