Novosti|

Gradonačelnik i Stožer civilne zaštite Grada Belišća na svojoj 5. sjednici razmatrali su novonastalu situaciju povodom pojave koronavirusa u Republici Hrvatskoj te obavještavaju stanovnike s područja grada Belišća o sljedećem:

1. Odlukom ministra zdravstva Vilija Beroša, dana 21. veljače 2020. godine, osnovana je karantena u Klinici za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu u kojoj će boraviti osobe za koje se utvrdi ili postoji sumnja da su bile u doticaju s oboljelim osobama ili osobama za koje postoji naznaka da su zaražene koronavirusom prilikom boravka u sredinama koje se smatraju izvorištima zaraze.

2. Potencijalni rizik od zaraznih bolesti može se umanjiti:

– čestim i temeljitim pranjem ruku sapunom i vodom,
– izbjegavanjem nezaštićenog kontakta s domaćim ili divljim životinjama,
– prilikom pripreme meso i jaja se trebaju dobro prokuhati,
– prilikom kašljanja potrebno je prekriti nos i usta maramicom ili savijenim laktom,
– izbjegavati kontakt s osobama koje imaju simptome prehlade ili gripe.

3. Osoba koja je unutar prethodnih 14 dana boravila u Kini, Republici Koreji ili Italiji ili je bila u  kontaktu s oboljelim od upale pluća uzrokovane koronavirusom, treba se telefonski javiti svome liječniku ili Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije na broj telefona 031 665 106 u Ambulanti Belišćeradi dobivanja daljnjih uputa.

4. U slučaju da takva osoba u narednih 14 dana razvije simptome poput povišene tjelesne temperature, kašlja, grlobolje i otežanog disanja, ne treba otići svom liječniku niti u Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije niti u bolnicu, nego treba odmah, telefonski obavijestiti  svog liječnika ili Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županijeTakva osoba će biti prevezena vozilom hitne medicinske pomoći koje je namijenjeno samo za te potrebe te će biti zbrinuta u zdravstvenoj ustanovi koja ispunjava uvjete za prijam oboljelog.

5. U slučaju eventualne pojave koronavirusa na području grada Belišća, bit će izdan protokol za postupanje koji će se primijeniti za sva trgovačka društva, javne ustanove i javne objekte, kao i za održavanje javnih priredbi i skupova.

6. U slučaju promjena u protokolu za postupanje, stanovništvo će biti obaviješteno putem službene internetske stranice Grada Belišća, a sve relevantne informacije se mogu pratiti na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo https://www.hzjz.hr/ i Ministarstva zdravstva https://zdravlje.gov.hr/.

 

                                                                                                                                                                                                                                                              Gradonačelnik
Dinko Burić, dr.med., v.r.

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content