Novosti|

Istina o stanju u Nogometnom klubu “Podravac” Bistrinci, naziv je konferencije za medije koja je danas (23. veljače) održana u Maloj vijećnici Gradske uprave grada Belišća, a o uzurpaciji javne imovine i gradskih sredstava u privatne svrhe govorili su gradonačelnik Belišća Dinko Burić, predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Domagoj Varžić, predsjednik Zajednice športskih udruga grada Belišća Milan Zamaklar te povjerenik za prigradsko naselje Bistrinci Rade Bagarić.

Povod održavanju navedene konferencije za medije zamjena je brava na vratima Društvenog doma u Bistrincima, odnosno uskraćivanje pristupa predstavnicima Grada Belišća i ZŠU-a grada Belišća gradskoj imovini, o čemu je govorio gradonačelnik Burić. On je pojasnio kako su Odlukom Gradskog vijeća grada Belišća, javne sportske građevine, među kojima je i nogometno igralište s pripadajućim objektima u Bistrincima, dani na upravljanje Zajednici športskih udruga grada Belišća. Odlukom o osnivanju i imenovanju članova Savjeta za razvoj prigradskih naselja grada Belišća, Rade Bagarić je imenovan povjerenikom za Bistrince, a među njegovim dužnostima i obvezama je, između ostaloga i posjedovanje ključeva prostorija Društvenog doma u mjestu te vođenje brige o terminima  i načinu korištenja gradske imovine i prostorija te je dužan u slučaju kvarova ili bilo kakvih problema, o istome obavijestiti Gradsku upravu.

Obzirom da Grad Belišće, između ostaloga, podmiruje i režijske troškove u svim sportskim objektima, uočeno je veliko povećanje režijskih troškova upravo za taj društveni dom. Naime, režijski troškovi za taj objekt su u 2020. godini iznosili 16.857 kuna, a u 2021. čak 25.226 kuna, što je povećanje od 49,5 posto! Zbog toga je povjerenik za Bistrince Rade Bagarić htio provjeriti nije li koje od trošila u kvaru, a tada je shvatio da ključevima koje ima, ne može ući u prostorije Društvenog doma koje je u vlasništvu Grada. U drugoj polovici siječnja, predsjednik NK-a “Podravac” Luka Schmidt i njegov otac Fred Schmidt, inače predsjednik Nadzornog odbora, pozvani su na razgovor u Gradsku upravu, kako bi se riješile eventualne nesuglasice i kako bi Grad, odnosno ZŠU grada Belišća, kojoj su na upravljanje povjerene javne sportske građevine, dobila kopiju ključa. Schmidtovi su to odbili učiniti te su brave na Društvenom domu u Bistrincima ponovno promijenjene, a ključevima su ovoga puta raspolagale samo ovlaštene osobe – Rade Bagarić, kao povjerenik za Bistrince, i Milan Zamaklar kao predsjednik belišćanske Zajednice športskih udruga.

I tada je počelo optuživanje preko društvenih mreža i nekih medija, u kojima su Schmidtovi optužili belišćansku gradsku vlast da želi ugasiti nogometni klub koji postoji već 88 godina. Gradonačelnik Belišća Dinko Burić odlučno je odbacio te optužbe, potkrepljujući svoje riječi brojkama: od 2013. do 2021. godine Grad je za 30 sportskih klubova izdvojio 33.332.232 kune, od kojih je u osam godina u NK “Podravac” otišlo 1.033.937 kuna (268.893 kune preko ZŠU-a grada Belišća, 176.250 kuna je bilo režijskih troškova, a 588.794 kune uložene se u sportsku infrastrukturu). I dok je, primjerice, NK “Belišće” u 2021. godini potrošio režija u iznosu od 41.593 kune, NK “Croatia” Veliškovci 10.426 kuna, a NK “Hrvatski sokol” Bocanjevci 18.758 kuna, troškovi struje, plina, vode i odvoza otpada su u bistrinačkom Društvenom domu prošle godine bili veći od 25.000 kuna.

-Naravno da će Grad Belišće i dalje pomagati svim sportskim kolektivima, pa tako i NK-u “Podravac”. Napravit ćemo sve što je u našoj moći da se omogući normalno treniranje i natjecanje te normalno funkcioniranje kluba. Njihovo je da treniraju i igraju i postižu što je moguće bolje rezultate. No, ja sam kao gradonačelnik dužan pratiti troškove, a za 2,5 puta veće troškove NK-a “Podravac” u odnosu na Gat i Veliškovce, ili 3 puta u odnosu na Vinogradce i Tiborjance, u Bistrincima opravdanja nema, osim da je javna tajna da je predsjednik Luka Schmidt zajedno sa svojim prijateljima te iste prostorije koristio u privatne svrhe, rekao je gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Osvrnuo se gradonačelnik i na najavljene ostavke vodstva bistrinačkog nogometnog kluba.

-Koliko mi znamo ostavke još nisu dali. Pozivam ih ili da ispune svoje obećanje i daju ostavke kako bi se mogla održati redovna skupštine ili ćemo mi biti prisiljeni poduzimati radnje za sazivanje izvanredne skupštine, a mi bismo željeli da se to riješi unutar samog nogometnog kluba, rekao je Burić, apelirajući na sve koji vole NK “Podravac” da budu svjesni da se ne radi o onemogućavanju rada, već da je želja stvoriti uvjete da rad bude legalan i pod istim uvjetima kao i kod ostalih. Osvrnuo se gradonačelnik i na održanu izbornu skupštinu NK-a “Podravac”, za koju postoje insinuacije da je bila lažirana, te je upozorio da potencijalno krivotvorenje dokumentacije podliježe kaznenoj odgovornosti.

Točnost onoga što gradonačelnik Belišća govori, potvrdili su i ostali sudionici konferencije za medije, te se složili da će NK “Podravac” Bistrinci i dalje imati punu potporu, kako Grada Belišća, tako i Zajednice športskih udruga.

-NK “Podravac” nije klub jedne osobe ili jedne obitelji, to je klub višedesetljetne povijesti za koju su zaslužni svi bivši i sadašnji igrači i članovi kluba, te nitko ne može uzurpirati klub i svojatati javne prostorije i infrastrukturu, rekao je predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Domagoj Varžić, osvrnuvši se na priče kako će predsjednik Schmidt raspustiti ekipu i zatražiti istupanje NK-a “Podravac” iz lige.

Predsjednik ZŠU-a grada Belišća Milan Zamaklar govorio je o činjenici da je NK “Podravac”, odnosno njegovo vodstvo, kao korisnik – a ne vlasnik objekta i sportskog terena, uz to što je promijenio brave, htio organizirati sportski susret dva kluba koja nisu s područja Grada i to bez suglasnosti Zajednice, odnosno Gradske uprave. Pojasnio je i kako je u slučaju nedavnog gostovanja klubova na Gradskom stadionu u Belišću, koji je uz teren BSK-a Bijelo Brdo jedini licenciran za odigravanje utakmica 2. lige, zatraženo i dobiveno pisano odobrenje. Također je demantirao spekulacije o gašenju Rukometnog kluba “Belišće”.

Rade Bagarić, povjerenik za Bistrince, još je jednom naglasio da se dugo vremena nastojao dogovoriti s vodstvom NK-a “Podravac” kako bi sa što manje komplikacija riješili nastale probleme, no oni se nikada nisu držali dogovorenog.

Zaključak na kraju konferencije za medije bio je da će NK “Podravac” opstati, bez obzira kako se razriješio problem sa sadašnjim vodstvom kluba, jer je to klub svih mještana Bistrinaca, a zbog svih ljubitelja nogometa u tom najvećem prigradskom naselju grada Belišća, klub nikako nije u opasnosti da nakon gotovo devet desetljeća prestane s radom.

Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content