Novosti|

Svakog 15. kolovoza blagdan je Velike Gospe, uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, ujedno i crkveni god odnosno kirvaj u Gorici Valpovačkoj. Prigodne riječi i čestitku, sumještanima je uputio Milan Strahinec, povjerenik za razvoj prigradskog naselja Gorica Valpovačka:

-U našem selu, po želji i uz veliko zalaganje mještana, 1994. godine izgrađena je katolička crkva posvećena Velikoj Gospi i nalazi se u sastavu župe Bocanjevci. Crkveni god odnosno kirvaj slavi se 15. kolovoza. Povodom blagdana Velike Gospe i našeg kirvaja, svim sumještanima i njihovim gostima, upućujem čestitke i želim im ugodno druženje među članovima obitelji i prijateljima.

Tom prilikom, vjernici Gorice Valpovačke oprostili su se od velečasnog Krešimira Šafa, župnog vikara u Valpovu, koji ovih dana odlazi na novu službu.

Prema katoličkoj teologiji, Kristova majka Marija uznesena je dušom i tijelom na nebo. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je 1. studenoga 1950. godine papa Pio XII. Službenom proglašenju prethodila je duga tradicija slavljenja, stara kao i samo kršćanstvo. Na blagdan Velike Gospe mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna marijanska svetišta, a svetkovina se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi.

Velika Gospa blagdan je kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

U Hrvatskoj je dugovječna tradicija štovanja Blažene Djevice Marije, a u teškim vremenima i nevoljama narod ju je molio za pomoć. Pouzdavajući se u njezin nebeski zagovor častili su je iz zahvalnosti kao “kraljicu Hrvata”. Kroz povijest zazivali su je i “fidelissima advocata Croatiae” (najvjernija odvjetnica Hrvata). Blagdan Velike Gospe državni je blagdan i neradni dan.

Tekst: Monika Đogaš (GRB)
Foto: Tin Lacković

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content