Novosti|

Razmjena iskustava i mišljenja, pohvale svim uključenim stranama, uz podjelu zahvalnica bivšim djelatnicama i najavu novih projekata. Sve je to obilježilo održavanje okruglog stola za predstavljanje rezultata projekta “Još jednom zaželi!” u Belišću, kojega su pokraj svih djelatnica i ponekih korisnika upotpunili predstavnici projektnih partnera iz Matice umirovljenika grada Belišća, Centra za socijalnu skrb Valpovo i Hrvatskog zavoda za zapošljavanja – ispostava Valpovo, kao i suradnika iz Lokalne razvojne agencije Grada Belišća koji su pomogli u realizaciji ovog vrijednog projekta.

Već su spremni novi projekti s istim ciljevima

– Naravno da smo tužni i voljeli bismo da ovaj projekt traje beskonačno (ili barem dok svi oni koji su na njemu radili ne budu zaslužili mirovinu). Međutim, uspješnost ovog projekta vrijednog 6.5 milijuna kuna potiče Grad Belišće da sada ponovno prati sve natječaje i sve mogućnosti, kako bi ponovno stvorio uvjete za zaposlenje ovih 40 divnih žena, da još jednom svojim trudom i radom zarade egzistenciju, što je u konačnici i osnovni cilj programa Zaželi – istaknula je na početku okruglog stola Ljerka Vučković, zamjenica gradonačelnika Grada Belišća, dodajući kako je prijava novih projekata iste tematike već spremna, jer uz stečeno iskustvo u pripremi i provedbi, postoji skupina žena koja dokazano želi nastaviti raditi, jer su one i njihovi korisnici najbitniji u cijeloj priči.

“Radile smo sve kućanske poslove, uređivale okućnice, dostavljale namirnice iz trgovine i lijekove iz ljekarne, pomagale korisnicima pri plaćanju računa, a sve to uz neizostavno druženje i nepresušan razgovor s korisnicima”, otkrile su na okruglom stolu Valentina Bogdanović i Snježana Bosanac, djelatnice koje su edukacijom za gerontodomaćice poboljšale svoj položaj na tržištu rada, a i danas nesebično nastavljaju skrbiti o zadovoljnim korisnicima. Upravo među njima se pronašla i Kornelija Fešiš, korisnica koja je najbolje sažela ulogu zaposlenih žena: “Meni je pomoć mnogo značila, jer čovjek gubi snagu, godine ga stižu, pa je važno imati društvo – da ti netko dođe svaki dan, pozdravi te i popriča s tobom, naročito ako nisi najboljeg zdravlja i ne možeš obavljati svakodnevne aktivnosti”.

Sinergija djelatnica i korisnika, partnera i suradnika

Međutim, zamjenica gradonačelnika Vučković je naglasila kako projekt ne bi bilo moguće realizirati niti bez projektnih partnera i suradnika, među kojima se još jednom istaknula Matica umirovljenika grada Belišća, čija je predsjednica Marija Ilić naglasila kako je život umirovljenika danas iznimno težak, pogotovo zbog malih mirovina. “Gerontodomaćice su bile sjajne, one najveći dio odgovornosti imaju na svojim plećima, jer one nisu samo kućne pomoćnice, kako ih neki tretiraju, nego su i psiholozi, prijatelji, roditelji, djeca – pružaju cijelu sebe svakom korisniku”, ukazala je Ilić, podsjećajući kako i Matica umirovljenika prijavljuje i provodi projekte slične tematike, jer ima zaista puno starijih osoba u potrebi na ovom području.

To je potvrdila i Janja Oklopčić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Valpovo, podsjećajući kako je brojka od 160 korisnika uistinu velika, ali je stanovništvo u Hrvatskoj i Slavoniji, sve starije, pa je shodno tome sve više starih, samačkih domaćinstava, koja si zbog izuzetno niskih primanja ne mogu priuštiti usluge pomoći i skupe domove umirovljenika. Upravo stoga su ovakvi projekti sufinancirani sredstvima Europske unije neizmjerno važni za njih, ali i za zaposlene žene, što je zaključila i Lidija Vidošić iz HZZ-a: “Ovdje se prednost daje starijim i dugotrajno nezaposlenim ženama, koje su često marginalizirane u društvu i nisu prvi izbog poslodavcima, ali im mi ukazujemo kako griješe, kako su one odgovorne, ozbiljne i savjesne, što su dokazale i na ovom projektu”.

Podjela zahvalnica uz veliki razlog za optimizam

Na samom završetku okruglog stola, djelatnice je ispred projektnog tima pohvalila i Katarina Bošnjak, koordinatorica aktivnosti, na koju se nadovezao i Domagoj Varžić, predsjednik gradskog vijeća Grada Belišća, koji je sa zamjenicom gradonačelnika naposljetku i podijelio zahvalnice zaposlenim ženama uoči prigodnog domjenka. Međutim, kako ne bi sve završilo samo u revijalnom tonu, velikog razloga za optimizam svim prisutnima je dao Mario Marolin, direktor Lokalne razvojne agencije Grada Belišća.

–  Dobili smo neslužbenu informaciju kako je natječaj Zaželi 3 već u najavi, pa vrlo brzo očekujemo njegovu objavu. Naime, nakon natječaja Zaželi 1, koji se polako završava, te kratkotrajni Zaželi 2, koji je u tijeku, prema neslužbenim najavama bi treća faza trebala trajati puno duže, stoga ovim putem pozivamo sve zainteresirane da nam daju sugestije koje možemo implementirati u novi projekt, jer će to omogućiti puno bolju projektu prijavu, a samim time i bolju realizaciju u radu za korisnike – zaključio je Marolin, još jednom dodajući kako je Belišće itekako spremno za novu fazu programa Zaželi.

Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content