Novosti|

U četvrtak, 26. rujna 2019. godine, premijerno je izveden glazbeno-scenski kolaž “Romberg-život i glazba”, u koprodukciji Grada Belišća, Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i Centra za kulturu Sigmund Romberg Belišće.

Povod ovom djelu bilo je obilježavanje 100 godina od dolaska Sigmunda Romberga u Belišće. Naime, Žigu Rosenberga Belišćani su 1909. godine, kao mladića otpratili u daleki svijet, u veliku Ameriku. Prvi put nakon njegovog odlaska, u posjet Belišću vratio se 1919. godine, ali s umjetničkim imenom Sigmund Romberg. U holu Palače Gutmann organizirao je spektakularan koncert gdje je svirao veliki orkestar đakovačke biskupije, izvodeći opus njegovih glazbenih djela. Bila je to veličanstvena ceremonija, praznik i jedinstveni koncertni događaj, kojim je Sigmund Romberg nagradio svoje sumještane. Na stotu godišnjicu, u Belišću, na istom mjestu, dočekala ga je ova generacija Belišćana, doduše ne osobno, ali uprizorenjem dramsko-glazbene predstave u predstavi, kroz priče iz njegova života, uz doživljaj izvođenja njegovih najljepših proslavljenih glazbenih djela.

Ideju o javnoj zahvali Grada Belišća glazbenom velikanu Sigmundu Rombergu prvi je iznio gradonačelnik Dinko Burić, koji je svom timu predložio okvirnu ideju uprizorenja glazbeno-scenskog kolaža “Romberg – život i glazba”.

-Jedan od razloga pisanja predstave je taj što se o Rombergu i njegovim djelima u Belišću, Slavoniji, Hrvatskoj i šire, nepravedno malo znalo i danas zna, dok ga je istodobno Amerika slavila već od dolaska u Ameriku sve do njegove smrti 1951. godine. Njegovu glazbu, i dalje, sluša cijeli svijet, pojasnio je Dragan Milec, autor teksta.

Uz poznatog hrvatskog kazališnog tenor-baritona, zvijezdu domaćih rock opera i mjuzikla Đanija Stipaničeva u naslovnoj ulozi, glumce i soliste HNK-a u Osijeku, plesače Športsko-plesne udruge “Feniks” iz Osijeka, u ovom uprizorenju sudjelovali su članovi Amaterskog kazališta “Belišće”, učenici Područne škole Veliškovci pod vodstvom učiteljice Lovorke Kopić, Crkveno pjevačko društvo Mir pod ravnanjem Želimira Sušića i Puhački orkestar DVD-a “Valpovo” pod ravnanjem Dalibora Košutića. Predivne solističke izvedbe imale su i Belišćanke Valentina Gyerek Pavlović i Višnja Šamadan, a instrumentalna pratnja je također povjerena domaćim glazbenicima, Ivanu Karši (klavir), Želimiru Sušiću (klavir) i Vjekoslavu Pavloviću (gitara).

Po završetku izvođenja glazbeno-scenskog kolaža, oduševljena publiku nagradila je izvođače gromoglasnim pljeskom.

Svim prisutnima obratio se gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić te zahvalivši svim sudionicima, izvođačima i suradnicima koji su radili na ovome projektu, članovima organizacijskog odbora, redatelju Mladenu Merzelu i Milanu Salajiću kao suradniku za povijesnu podlogu. Posebnu zahvalu uputio je Draganu Milecu, članu organizacijskog odbora i autoru teksta, intendatnici  HNK-a u Osijeku Draženi Vrselja na svoj pomoći kako bi se ovaj projekt ostvario te američkom profesoru i muzikologu Williamu A. Everettu sa Sveučilišta Missouri iz Kansas Cityja, inače proučavatelju života i djela Sigmunda Romberga.

Foto: Bojan Molnar

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content