Novosti|

Danas je u Velikoj vijećnici Grada Belišća održana 37. izvanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Belišća. Jedna od točaka dnevnog reda sjednice bila je donošenje odluke o prihvaćanju sporazuma za provođenje ranije predstavljenog značajnog i velikog projekta vodoopskrbe i odvodnje za gradove Valpovo i Belišće te općine Bizovac, Petrijevci, Koška i Marijanci.

Podsjetimo, riječ je o projektu kojim se nakon gotovo 11 godina pregovora rješava problem izgradnje sustava javne odvodnje i sustava javne vodoopskrbe Valpovo-Belišće, prostora na kojem živi gotovo 38 tisuća stanovnika. Dana 30. siječnja čelni ljudi navedenih gradova i općina te predstavnici isporučitelja vodnih usluga Hidrobel d.o.o. i Dvorac d.o.o. u Osijeku su potpisali Sporazum o pripremi i realizaciji EU projekta „Valpovo-Belišće“ uz nazočnost generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića.

Projekt je vrijedan 280 milijuna kuna, a financira se s 96 % sredstava iz fondova Europske unije i nadležnih ministarstava, dok 4 % financiraju šest jedinica lokalne samouprave. Za grad Belišće to konkretno znači da iz vanjskih izvora dobiva 84.388.218 kuna, a belišćanski udio iznosi 4 %, odnosno 3.375.529 kuna.

Realizacijom ovog projekta grad Belišće dobit će novi vodocrp, kao i novi pročistač vode, rekonstruirat će se postojeći vodovodni i kanalizacijski sustav, na koji će se priključiti i postojeća kanalizacijska mreža u Veliškovcima, Gatu i Tiborjancima. Početak projekta predviđa se do kraja ove godine, a planirano je da bude realiziran do 2020. godine. Gradonačelnik je naglasio kako se već radi i na projektu izgradnje kanalizacijske mreže i u Bocanjevcima i Gorici Valpovačkoj.

Nakon jednoglasno donesene Odluke o prihvaćanju Sporazuma o pripremi, realizaciji i provedbi EU projekta Valpovo-Belišće, gradonačelnik Burić o ostalim točkama dnevnog reda rekao je:

– Drugi dio današnje sjednice odnosio se na tri ugovora koja su potpisana s Hrvatskim vodama, a odnose se konkretno na grad Belišće. Velika zahvala Hrvatskim vodama i na toj pomoći. To su projekti ukupne vrijednosti preko 2 i pol milijuna kuna, a odnose se na pitanje rješenja kanalizacije u ulici Dolac u Belišću – projekt vrijedan 465 tisuća kuna, na završetak kanalizacije u našoj gospodarskoj zoni, u vrijednosti od oko 330.500 kuna, i na ono što je posebno važno za istaknuti, da i u Ulici Marka Oreškovića u Bistrincima, u dijelu ulice koju zovemo Romsko naselje, naši sugrađani dobiju i vodoopskrbu i kanalizaciju, a taj projekt vrijedan je 1.819.592 kune.

Sva tri projekta ukupno Hrvatske vode sufinanciraju s 80%, a Grad Belišće s 20%.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content