Novosti|

U prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Belišće možete pogledati izložbu “Pas koji je nosio petarde na leđima”, u organizaciji osječke udruge StripOs. Radi se o stripu nastalom u suradnji Udruge ljubitelja stripova StripOs i Udruge obitelji djece s autizmom DAR. Strip su pod mentorstvom Nenada Barinića nacrtala djeca članovi Udruge DAR, a nacrtanim stripom djeci s autizmom omogućuje se direktno sudjelovanje u kulturnim aktivnostima. 

Javnost saznaje za dosad neispričanu priču o psu koji nosi petarde. Tajna poruka je da se djeca s poteškoćama u razvoju boje pucanja petardi jer živimo u svijetu gdje nas okružuju ljudi različitih boja, oblika, izgleda, ponašanja. Različiti smo i po tome što smo dobili pri rođenju. Brojne su osobe rođene zdrave i bez većih problema. No, postoje i djeca koja su zbog ovih ili onih razloga rođena s nekom vrstom poremećaja. 
Jedan je od takvih poremećaja i autizam. Sva djeca, mladi i odrasli s autizmom različiti su, kao i sve druge osobe na svijetu. Zato se i taj poremećaj naziva poremećaj iz spektra autizma (skraćeno PSA).

Izložba se osim u Belišću, može razgledati i u više gradova u Republici Hrvatskoj. Pogledajte izložbu tijekom siječnja 2023. godine u Knjižnici Belišće i preuzmite svoj primjerak stripa, a potražite i literaturu koja progovara o autizmu.

Izvor: Gradska knjnica i čitaonica Belišće

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content