Novosti|

Centar za kulturu Sigmund Romberg, uz potporu Grada Belišća, povodom nadolazećeg Dana grada Belišća, organizira izložbu starih fotografija na otvorenom “Nove staze – uspomene davne”. Imajući na umu okolnosti vezane uz pandemiju, cilj je pozvati publiku na otvoreno, u ulice grada i zanimljive lokacije koji pričaju priče iz davnina. Riječ je o osamaest fotografija na isto toliko lokacija, a izložbu prati karta s označenim mjestima na kojim se fotografije nalaze. Izložba će biti postavljena od 29. travnja, a karta se može pronaći na web stranici Centra za kulturu, društvenim mrežama, te u tiskanom obliku u Centru za kulturu Sigmund Romberg, Gradskoj knjižnici i  čitaonici Belišće, Muzeju Belišće i Turističkoj zajednici grada Belišća. Prečac do informacija o izložbi je i QR kod koji se nalazi na promotivnim materijalima – potrebno je samo skenirati kod mobitelom te krenuti u istraživanje ove zanimljive izložbe. Službeno otvorenje neće se održati zbog epidemiološke situacije. U nastavku slijedi predgovor izložbe.

Drage sugrađanke i sugrađani, približavamo se još jednoj proslavi Dana grada, a okolnosti vezane uz pandemiju i ove će nas godine natjerati da izostavimo druženja na desnoj obali Drave i odgodimo zajedničko slavlje, u čast gradu koji se svakoga dana mijenja zahvaljujući svojim vizionarima, kako nekada, tako i danas.

Razmišljali smo, ako smo zaustavljeni, ako smo usporeni, osvrnimo se pomalo i preko ramena, u prošlost, prisjetimo se početaka našega grada, pogledajmo kako je on nekada izgledao. Prošetajmo ulicama i pogledajmo kako su izgledala mjesta koja su nam svima dobro poznata. Odabrali smo za vas pregled fotografija iz bogate zbirke koja se čuva u našem Muzeju, a poneke i iz privatne zbirke koju nam je ustupio gospodin Zdravko Bučanac. Postavili smo ih točno na ona mjesta na kojima su fotografije nastale.

Šetnju započnite kako vas je volja, odaberite mjesto kojega se najradije prisjećate, povedite dragu osobu, svoju djecu, unuke; ili krenite sami kroz prostor, kroz vrijeme, kroz uspomene… Obilazeći poznata mjesta, naići ćete i na ona manje zanimljiva, ali jednako bogata sadržajem. Neka je možda vrijeme odnijelo u nepovrat pa su uspomene i izložena fotografija jedino što nam je preostalo. Neka mjesta će mladim šetačima biti potpuno neprepoznatljiva pa će vam se pružiti prilika da budete vodič i tumač djelića povijesti našega grada. I tako, dok budete na svoj način opisivali prostor, pomoći ćete sjećanja pretvoriti u dio vizualne baštine svima nam najdražeg grada. 

Evo samo jednog prijedloga za šetnju: ako ste u dobroj kondiciji, krenite od Oštrog ćoška, Ulicom kralja Tomislava do Doma kulture, zastanite ispred škole, a onda nastavite dalje, do crkve sv. Josipa Radnika, nekadašnjih Pet zvijezda, i još dalje, do Drave i mjesta na kojemu je bila kompa. Ako vam je to previše, skrenite prema centru, do nogometnog stadiona, stare željezničke pruge, ili preko tržnice do  nekadašnje Valkajeve ulice, Pekmezice, Radničkog doma…

Zbunjeni ste nazivima? Pomoći će vam naša karta. Nema Paleja? Kada zasja u punom svjetlu, uvrstit ćemo ga u neki novi pregled. Vjerujemo da ćete uživati, kako god odabrali, otkrivajući staro lice našeg novog grada.

Pri kreiranju ove izložbe, nismo se rukovodili samo sentimentalnošću, već smo željeli pokazati i kakvu ulogu ima fotografija kao povijesni dokument. Poput usmene tradicije, zbirke predmeta i dokumenata, fotografija danas zauzima mjesto osnovnog izvora podataka o nekom razdoblju. Kao i o svakom izvoru, i o fotografijama će se raspravljati, pa i o ovom našem odabiru.

No, to će samo doprinijeti boljem razumijevanju, kako prošlih, tako i sadašnjih vremena.

Za mnoge će ove fotografije u stvarnome prostoru biti zbirka vizualnih sjećanja, punih sentimentalne vrijednosti. Ako se i raznježite, neka! Još je davno veliki Dostojevski napisao da nema ničeg višeg, i zdravijeg, i korisnijeg za daljnji život, nego kakva lijepa uspomena.

Tea Glavica, ravnateljica CK Sigmund Romberg

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content