Novosti|

Izložba fotografija „GRADITELJSKA BAŠTINA VALPOVAČKIH VLASTELINA CAMEROM OBSCUROM“ zbog svoje veličine i količine fotografija postavljena je istovremeno u Valpovu i u Belišću.

 

VALPOVO:

Gradska knjižnica i čitaonica Valpovo

Otvorenje u ponedjeljak 3. prosinca 2018. u 18,00 sati

 

BELIŠĆE:

Kazališna kavana Belišće

Otvorenje u srijedu 5. prosinca 2018. u 18,00 sati

 

Radionicu „camere obscure“ Hrvatski fotosavez odradio je pod nazivom „Baštinska ostavština valpovačkih vlastelina“. Radionica je potaknuta izložbom „Valpovački vlastelini Prandau-Normann“ i okupila je mlade sudionike iz Valpova, Belišća, Ladimirevaca i udruge „MI“ iz Valpova od 8. do 10. lipnja 2018. godine.

Polaznici radionice bili su: Nea Pohižek, Stefanija Pujić, Manuela Oršuš, Mateja Ivanović, Nika Petlić, Bruno Špoljarić, Nivia Grgec, Klara Čakalić, Hana Župan, Horvat Martina, Josip Marković, Nikola Čelina, Lucija Topalović, Veljko Čvagić, Goran Dojkić, Dragan Francuz, Goran Kupčerić, Sanja Pavanić, Zlatko Gregurić, Josip Biro, Stjepan Blažević.

Polaznici radionice snimali su „camerom obscurom“ one kadrove, scene, koje su dostupne za snimanje tom tehnikom, izrađivali fotografije u tamnoj komori. U dva dana zabilježili su motive u Valpovu, Belišću i Donjem Miholjcu, a koji tjedan poslije i Osijeku. Voditeljima radionice Zlati Medak i Predragu Bosnaru pomogli su članovi Fotokluba Valpovo.

Nakon otvorenja u Muzeju Slavonije u Osijeku izložba je postavljena u Valpovu i Belišću. Izložba će nastaviti svoj put i po ostalim gradovima u Hrvatskoj. Sama izložba se koncipira na način da se spaja snimljeni negativ i pozitiv, fotografije se izrađuju u većem formatu i kaširaju na kapafix podlogu.

Hrvatski fotosavez provodi program javnih potreba u tehničkoj kulturi na području čitave Hrvatske u suradnji s udrugama, školama i drugim ustanovama. Osobita pozornost pridaje se organizaciji programa za djecu i mlade, za osobe s posebnim potrebama te programima stručnog usavršavanja voditelja programa za mlade.
Veliki dio programa usmjeren je k istraživanju, bilježenju i prezentaciji hrvatske kulturne i prirodne baštine kroz fotoradionice, izložbe i publikacije. Posljednjih godina intenzivno provodimo projekt fotoradionica u kojima se snima „camerom obscurom“.

Dragan Francuz, tajnik

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content