Novosti|

Članovi belišćanskog HPD-a bili su na izletu na Papuku, na njegovom sjeveroistočnom dijelu. Došavši na Orahovačko jezero, ostavili su kombi na parkiralištu i krenuli prema Ružica gradu. To je lagana šetnja kroz šumu uz koju su postavljene poučne table za izletnike, a pogotovo interesantno za učenike koje vode njihovi učitelji.

Ružica grad spada u najveći srednjovjekovni grad u Slavoniji i ima oblik elipse. Zidine grada šire se na površini oko 8000 m/2. Ispred samih zidina je prirodno uzvišenje koje služi kao vidikovac sa kojeg se može vidjeti dio panonske ravnice. Zbog svog položaja Ružica grad kroz svoju povijest bio je izrazito važan. Danas je to ruševan, no kada ga se obilazi posjetitelj si može predočiti kako je bio velik i moćan.

Nakon obilaska Ružica grada planinari su produžili put prema Starom gradu. Jedan član je odlučio vratiti se te čekati ostale na Orahovačkom jezeru i naložiti vatru. Ostali planinari su hodali prema Starom gradu  kroz šumu. Uspon se povećavao te su došli na dio gdje ima i malo snijega. Usput su brali siremuš (medvjeđi luk) i na pola puta do cilja odlučili su se vratiti i pridružiti članu koji je čekao uz vatru, na kojoj su pripreili jelo te se družili.

S obzirom da je vrijeme bilo prohladno, spremili su stvari i vratili se kući. Putem se razgovaralo o sljedećme izletu po Krndiji. 

Hvala Gradu Belišću i Zajednici športskih udruga grada Belišća na ustupljenom kombiju.

Tekst: Mila Andrić
Foto: Ljiljana Vrbešić, Franjo Šmit, Ružica Degel, Branka Ringl Tomaš, Mila Andrić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content