Novosti iz života udruga|

Grupa izletnika od 15 članova iz HPD-a Belišće krenula je na put iz Valpova i Belišća nešto kasnije, u pola 10, kako bi na izletu u bliskom susjedstvu što više vremena provelo za vrijeme tople sredine dana.

Na uspon na brdo Aršanj/Haršanj (Harsány-hegy) krenuli su oko 11 sati. Planinari su se uspinjali stepeništem koje je okruživalo polje s modernim kiparskim djelima. Put nastavljaju po hrptu brda s njegove istočne strane. Teren je bio suh, vegetacija skromna, skoro grmolika i rijetka, s malo trave i kamenja, ali uspon nije zahtjevan.

Nakon sat i 15 minuta umjerenog hoda uz kratke zastoje stižu na vrh. Putem i na vrhu vidjeli su nekoliko domaćih izletnika (iz Mađarske).

Pogled s vrha je lijep, ali nažalost sada ne seže daleko zbog magle. Vidljivost je bila jedva koji kilometar. Na jugu se jedva nazirala mađarska tvornica cementa, a na sjeveru se relativno dobro vidjelo Viljansko brdo, na čijem se istočnim obroncima 1687. godine odvila poznata druga Mohačka bitka (Haršanjska).

Na vrhu su se zadržali skoro sat vremena gdje su se okrijepili, razgledali okolinu i malo fotografirali.

Na povratku su se kretali stazom po sjevernoj padini brda, koja vodi kroz umjereno visoku šumu.  Na kraju su prošetali kroz spomenuto polje s kipovima i zaputili se u Villany; obližnje turističko mjesto, odavno poznato po vinima gdje su prošetali kroz centar, popili kavu i vratili se kući.

Tekst: Ivan Stifter
Fotografije: sudionici izleta

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content