Novosti|

Za kraj 2018. godine, koja je u mnogo čemu bila vrlo značajna i uspješna godina za Muzej u gradu Belišću, predstavljena je i nova, službena internet stranica,  koja će zasigurno vremenom postati bogati izvor informacija i zanimljivosti za sve ljubitelje povijesti. Poveznica na stranicu Muzeja ”Belišće” nalazi se i na službenoj stranici Grada Belišća.

Muzej Belišće osnovan je 1975. godine, a unazad nekoliko godina za rad muzeja brinuo je Upravni odjel za društvene djelatnosti grada Belišća. Na osnivanje Muzeja kao javne ustanove i odvajanje od Grada odlučilo se ponajviše zbog projekata na koje će se Muzej sada, kao ustanova, moći samostalno javljati, kako bi iskoristio sredstva iz drugih izvora financiranja, a koja mu stoje na raspolaganju za muzejsku djelatnost.

Dužnost ravnatelja Muzeja ”Belišće” obnaša Tomislav Kuna, diplomirani arheolog.

Posebnost belišćanskog muzeja ogleda se u njegovom industrijskom karakteru i izdvaja ga iz mreže muzeja u regiji. U stalnom postavu se prikazuje razvoj industrije po pojedinim granama djelatnosti, razvoj naselja, društveni život grada Belišća te izdvojena zbirka na vanjskom prostoru – kompozicija Spomen vlaka nekadašnje uskotračne željeznice. Zbirka Muzeja je smještena u jednoj od najstarijih zgrada Belišća (iz 1884./5.) i nalazi se u kompleksu radničkih kuća na Vijencu Salamona Heinricha Gutmanna.

https://www.muzejbelisce.hr

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content