Novosti|

U četvrtak, 3. prosinca zauvijek nas je napustio naš kolega i prijatelj, član Amaterskog kazališta Belišće, Adalbert Bela Gyerek. Došao je u kazalište davne 1963. godine i ostao do danas. Mladić s trubom, kako su ga često nazivali, krasio je gotovo sve glazbene programe Kazališta od samih početaka svojim izvedbama na trubi. Članovi Zabavnog orkestra Amaterskog kazališta s ponosom su na nastupima isticali da među sobom imaju člana koji je tu još od samog osnutka Zabavnog orkestra. Svi smo ga voljeli, ne samo zato što je svojim lirskim izvedbama poznatih melodija oduševljavao publiku i nas glazbenike, nego i zato što je uvijek dobre volje širio radost gdje god je došao. Uvijek spreman nastupiti, doći na probu, ali i pomoći u svakom obliku, kao čovjek i pogotovo kao vrsni svestrani majstor sam je pitao što nam treba i odmah to i napravio.

Radni vijek proveo je u tadašnjem Kombinatu Belišće i kasnije Gradu Belišću kao građevinski tehničar. U samom Belišću ostavio je iza sebe puno građevinskih rješenja, a u Kazalištu ga pamtimo kad je na jednoj probi početkom devedesetih godina s pozornice vidio kako visi krov nad gledalištem i prijeti urušavanjem. Nakon statičke procjene pristupilo se sanaciji i izbjegnuta je velika nesreća i šteta. Zahvaljujući tome, još i danas ponosno stoji tadašnji Dom kulture, a danas novi i obnovljeni Centar za kulturu Sigmund Romberg. Bio je vrsni zaljubljenik i kolekcionar oružja koje je jako dobro poznavao, te vrhunski restaurirao i popravljao. Na državnim natjecanjima u streljaštvu često je osvajao prva mjesta.

Dobitnik je mnogih nagrada, čak dvije Zlatne diplome Hrvatskog sabora kulture, 1997. i 2006. godine, plakete Grb grada Belišća 2007. godine i priznanja za 55 godina amaterskog rada u Amaterskom kazalištu Belišće 2018. godine.

I danas gdje god se okrenemo u Kazalištu vidimo nešto što je naš Bela napravio ili popravio pa se sjetimo njegove dobrote i  vedra duha koji će uvijek živjeti s nama.

Zvonimir Iveković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content