Novosti|

U subotu, 24 studenoga  2018. godine udruga HVIDR-a Belišće organizirala je za djecu i mlade još jedan jednodnevni edukativni izlet u Vukovar.

Izlete za djecu i mlade u Grad Heroj i simbol Domovinskog rata – Vukovar na tematiku Domovinskog rata udruga HVIDR-a Belišće provodi od 2017. godine tijekom kojih  nastoji upoznati što veći broj djece i mladih grada Belišća i Valpovštine sa istinom i stradanjem grada Vukovara u Domovinskom ratu i ukazati im na potrebu očuvanja digniteta i promicanja vrijednosti Domovinskog rata u cilju zaštite časti, ugleda i dostojanstva hrvatskih branitelja i civila koji su sudjelovali u obrani grada Vukovara i Republike Hrvatske te kako im podići svijest o važnosti zaštite temeljnih vrijednosti Domovinskog rata.

Ovaj tip jednodnevnih edukativnih izleta za djecu i mlade grada Belišća i Valpovštine udruga HVIDR-a Belišće organizirat će i u 2019. godini.

Tom prigodom djeca su posjetila:

-Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991.

-Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar

-Spomen dom Ovčara

-Masovnu grobnica Ovčara

-Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata u Vukovaru

-Spomen obilježje Vodotoranj i Središnji križ na ušću Vuke u Dunav te

-Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti.

Po dolasku u Vukovar prvo su posjetili Opću bolnicu Vukovar u kojoj su uz stručno vodstvo voditeljice stalnog postava muzeja gđe Nevenke Soldo obišli podrumske prostorije ratne bolnice u kojoj je vjerno rekonstruiran život nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja tijekom višemjesečne opsade grada Vukovara (od 25. kolovoza – 18. studenog 1991.) i vidjeli multimedijalni prikaz zbivanja unutar ratne bolnice tijekom jeseni 1991. godine.

Nakon toga posjetili su “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar” smješten u prostorima bivše vojarne 204. vukovarske brigade i razgledali nekoliko postaja:

–        “Sjećanje na Domovinski rat – Bitka za Vukovar”

–        Prikaz srpskih koncentracijskih logora “Stajićevo” i “Begejci”

–        Izložba pješačkog naoružanja korištenog u Domovinskom ratu

–        Eksponati na otvorenom

–        Simulacija bojnog polja “Ojačana brigada u obrani”.

Potom su otišli na farmu Ovčara koja je smještena pet kilometara jugoistočno od Vukovara  gdje su posjetili Spomen dom „Ovčara“ (mjesto mučenja i zlostavljanja hrvatskih civila) te spomenik na Ovčari (mjesto gdje su civili strijeljani i zakopani u masovnu grobnicu).

Pred masovnom grobnicom Ovčara mladi su se pomolili i zapalili lampione.

Na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, najvećoj masovnoj grobnici u Europi nakon II. svjetskog rata iz koje je ekshumirano 938 tijela, djeca i mladi su se pomolili i upalili lampione ispred središnjeg Spomenika i bijelih križeva za sve heroje Vukovara.

Nakon toga posjetili su Vodotoranj – simbol stradanja i otpora Vukovara, pobjede i novog života koji je tijekom Domovinskog rata bio najčešća meta neprijateljskog topništva koje mu je nanijelo više od 600 oštećenja i Križ na ušću rijeke Vuke u Dunav podignut u čast svim poginulim braniteljima za slobodu Republike Hrvatske.

Po povratku kući posjetili su Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti izgrađen u Borovu naselju na mjestu nekadašnje pošte u kojoj je 1991. godine bilo zapovjedništvo ovog dijela grada.

Ispred Spomen doma, biste generala Blage Zadre, junaka grada Vukovara mladi su se pomolili i upalili lampione.

 

Tekst i fotografije: Pavo Milekić

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content