Novosti|

U povodu obilježavanja Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, 15. siječnja, Udruga HVIDR-a Belišće sudjelovala je na predstavljanju knjige Ante Guge “Oluja koju nismo mogli izbjeći”  koja je održana u Osijeku, u Klubu Knjižare Nova, knjige koja je u Hrvatskoj pobudila veliko zanimanje. Autor je u ovome izdanju sabrao i analizirao sve najvažnije događaje koji su obilježili raspad bivše Jugoslavije i nastanak hrvatske države.

Predstavljanje knjige organizirale su udruge proistekle iz Domovinskog rata grada Osijeka, a uz autora govorili su i moderatori te osječki braniteljii.

U knjizi je autor sabrao i analizirao sve najvažnije događaje iz vremena raspada Jugoslavije i nastanka hrvatske države. Oslanjajući se na različite izvore, novine, memoare, vojne publikacije, dokumente iz arhiva MORH-a, stavio ih je u povijesni i politički kontekst te napravio, kako se moglo čuti, vrlo zanimljivu kronologiju koja obuhvaća deset godina burne prošlosti – od 23. svibnja 1985., kada su srpski akademici odlučili izraditi Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti do 8. kolovoza 1995., kada se predao cijeli 21. kordunski korpus srpske vojske. Bio je to i kraj sna o Velikoj Srbiji i početak novih geopolitičkih odnosa u ovom dijelu Europe. Knjigu je izdao Večernji list, a na kioscima se može kupiti za 70 kuna.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content