Novosti|

I ove 2018. godine predstavnici udruge HVIDR-a Belišće sudjelovali su na 10. jubilarnom Hodočašću hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj u sjećanje na zločin počinjen nad 47 nevinih hrvatskih civila u Voćinu 12. i 13. prosinca 1991. godine. „Najdokumentiraniji ratni zločin za koji ni do dan danas nitko nije odgovarao“.

Zajedno s nekoliko tisuća ljudi, hrvatskih branitelja, vojske, policije, mnogobrojnih izaslanstava i ostalih hodočasnika pristiglih iz svih dijelova Hrvatske te Bosne i Hercegovine, sastalo se na Prebendi gdje ih je pozdravio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, koji je izraze posebnog poštovanja i suosjećanja uputio obiteljima voćinskih žrtava i poginulih branitelja. Sa Prebende, u pokorničko-molitvenoj procesiji sa zavjetnim svijećama, hodočasnici su se zaputili u prostor oko voćinske crkve Pohoda Blažene Djevice Marije gdje je biskup Škvorčević uz spomenik ”U Majčinu naručju” položio vijenac u čast voćinskih žrtava, a u svetišnoj crkvi PBDM predvodio je koncelebrirano misno slavlje.

Nakon koncelebriranog misnog slavlja uslijedio je komemorativni skup kod spomen obilježja Voćinskoj žrtvi gdje su vijence i upaljene lampione položili obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava, obitelji voćinskih žrtava, izaslanstvo Ureda predsjednice Republike Hrvatske, izaslanstvo predsjednika Vlade Republike Hrvatske, izaslanstvo predsjednika Hrvatskog sabora Republike Hrvatske te drugi državni dužnosnici, predstavnici lokalne i područne (regionalne) samouprave predvođeni općinskim načelnikom Općine Voćin Predragom Filićem, ratni zapovjednici i braniteljske udruge proistekle iz Domovinskog rata.

Predsjednik udruge HVIDRa: Pavo Milekić

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content