Novosti|

U subotu, 25. studenoga udruga HVIDR-a Belišće organizirala je za djecu osnovne i srednje škole jednodnevni izlet u Vukovar, u sklopu projekta promicanja vrijednosti Domovinskog rata koji sufinancira Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske.

Izlete za djecu i mlade u Grad heroj i simbol Domovinskog rata – Vukovar na tematiku Domovinskog rata udruga HVIDR-a Belišće provodit će i u 2018. godini tijekom koje će nastojati upoznati što veći broj djece i mladih grada Belišća i Valpovštine sa istinom i stradanjem grada Vukovara u Domovinskom ratu i ukazati im na potrebu očuvanja digniteta i promicanja vrijednosti Domovinskog rata u cilju zaštite časti, ugleda i dostojanstva hrvatskih branitelja i civila koji su sudjelovali u obrani grada Vukovara i Republike Hrvatske te im podići svijest o važnosti zaštite temeljnih vrijednosti Domovinskog rata.

Tom prigodom djeca su posjetila:
1. Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991.
2. Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar
3. Spomen-dom Ovčara
4. Masovnu grobnica Ovčara
5. Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata u Vukovaru
6. Spomen-obilježje Vodotoranj i Središnji križ na ušću Vuke u Dunav te
7. Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti.

Po dolasku u Vukovar prvo su posjetili vukovarsku Opću bolnicu u kojoj su, uz stručno vodstvo voditeljice stalnog postava muzeja Nevenke Soldo, obišli podrumske prostorije ratne bolnice u kojima je vjerno rekonstruiran život nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja tijekom višemjesečne opsade grada Vukovara (od 25. kolovoza do 18. studenoga 1991.) te vidjeli multimedijalni prikaz zbivanja unutar ratne bolnice tijekom jeseni 1991. godine.

Nakon toga posjetili su “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar” smješten u prostorima bivše vojarne 204. vukovarske brigade i razgledali nekoliko postaja:

– “Sjećanje na Domovinski rat – Bitka za Vukovar”
– Prikaz srpskih koncentracijskih logora “Stajićevo” i “Begejci”
– Izložba pješačkog naoružanja korištenog u Domovinskom ratu
– Eksponati na otvorenom
– Simulacija bojnog polja “Ojačana brigada u obrani”.

Potom su otišli na farmu Ovčara koja je smještena pet kilometara jugoistočno od Vukovara  gdje su posjetili Spomen-dom „Ovčara“ (mjesto mučenja i zlostavljanja hrvatskih civila), te spomenik na Ovčari (mjesto gdje su civili streljani i zakopani u masovnu grobnicu). Pred masovnom grobnicom Ovčara mladi su se pomolili i zapalili lampione.

Na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, najvećoj masovnoj grobnici u Europi nakon II. svjetskog rata iz koje je ekshumirano 938 tijela, djeca i mladi su se pomolili i upalili lampione ispred središnjeg Spomenika i bijelih križeva za sve heroje Vukovara.

Nakon toga posjetili su Vodotoranj – simbol stradanja i otpora Vukovara, pobjede i novog života koji je tijekom Domovinskog rata bio najčešćih meta neprijateljskog topništva koje mu je nanijelo više od 600 oštećenja i Križ na ušću rijeke Vuke u Dunav podignut u čast svim poginulim braniteljima za slobodu Republike Hrvatske.

Po povratku kući posjetili su Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti izgrađen u Borovu naselju na mjestu nekadašnje pošte u kojoj je 1991. godine bilo zapovjedništvo ovog dijela grada.

Ispred Spomen-doma, biste generala Blage Zadre, junaka grada Vukovara mladi su se pomolili i upalili lampione.

Tekst i foto: Pavo Milekić, predsjednik udruge HVIDR-a Belišće

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content