Novosti|

Od 8. do 10. rujna grupa od 8 belišćanskih planinara provela je lijep vikend u Bugarskoj. Kombijem u vlasništvu Grada Belišća, koji je ustupljen na korištenje krenuli su u petak u pravcu Bugarske. U poslijepodnevnim satima stigli su u Sofiju. Prošetali su gradom i uspt kupili neke od ružinih pripravaka, što je ovdje značajno. Večer i noć su proveli u blizini Sofije na 1810 m u planinarskom domu Aleko.

U subotu ujutro krenuli su na planinu Vitošu-Crni vrh 2290 m. Planina Vitoša južno od Sofije je i najstariji nacionalni park u Bugarskoj. Ona je ugasli vulkan i na više mjesta je razasuto ogromno zaobljeno kamenje vulkanskog porijekla. Staza je duga oko 20 km. Na stazi je bilo susreta s domaćim, a i stranim planinarima. Staza dijelom travnata, blago valovita, a mjestimično prolazi kroz crnogoričnu šumu vrlo visokih stabala. Uz stazu se moglo vidjeti nekoliko zapuštenih planinarskih domova. Jedno vrijeme je bilo i sitne kiše, no ona nije  zaustavila plan, jer je prestala na zadnjoj trećini puta i moglo se uživati u lijepm pogledu na sve strane. Po povratku nastavljeno je druženje u planinarskom domu, gdje se i prenoćilo.

U nedjelju ujutro kreće se na put prema sjeveroistoku do zanimljive pećine Prokhodna kod mjesta Karlukovo, a zovu je Božje Oči. Ovo je zanimljiv i jako lijep lokalitet. Ima dva otvora kao velike oči kroz koja se vidi krajolik. Pravo zadovoljstvo je bilo vidjeti ovu posebnost.

Nakon toga-vožnja u unutrašnjost Bugarske prema gradu Vratsa. Ovdje ne baš lijepa slika-napuštena sela, neobrađena polja i siromaštvo. Nastavak vožnje prema Dunavu pa na granični prijelaz Bregovo i preko Negotinske krajine do Dunava. Kratko zadržavanje kod Đerdapa i Lepenskog Vira. Povratak kućama bio je u kasnim večernim satima u ugodnom raspoloženju.

Ovom prilikom planinari se zahvaljuju Gradu Belišću na ustupljenom vozilu jer su uz manje troškova mogli uživati na izletu.

HPD „Belišće“ nastavlja s aktivnostima, a sljedeća je u subotu –sudjelovanje u manifestaciji grada, natjecanju u kuhanju čobanca. U nedjelju se ide u obilazak staze BPPP-a radi utvrđivanja trase za manifestaciju Svjetski dan hodanja, koja će se održati 1.listopada, a čiji je organizator HPD „Belišće“.

Za 24. rujna planiran je izlet u Ilok za koji se još očekuju prijave.

 

Tekst: Nada Donković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content