Novosti|

U subotu, 9.  travnja  2022. godine, održan je skup planinara i izletnika na prostoru Citadele s lijeve obale rijeke Drave koji je organizirao HPD “Belišće” iz Belišća.

Skup je pozdravio predsjednik HPD-a Goran Maričić uz kratak osvrt na značaj skupa.

Nakon dvije godine stanke zbog situacije s pandemijom i zabranom okupljanja, ovo je deseti skup planinara na ovoj stazi, a prvi je bio 2002. godine kada je staza markirana i uređena.

Na skup se odazvalo oko 180 sudionika iz planinarskih udruga: HPD “Bršljan Jankovac” Osijek, HPD “Sokolovac” Požega, HPD “Sokol” Feričanci, PD “Frankopan Rokovci-Andrijaševci”, HPD “Vidim” Kutjevo, HPD “Zanatlija” Osijek,  Udruga Zlatna dob Valpovo, Odred izviđača “Iovallius” Valpovo i učenici iz Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće te drugi izletnici i ljubitelji prirode.

Ono što čini posebno zadovoljstvo je to da je bio prisutan veliki broj djece iz osnovne škole s roditeljima, II.c razred s učiteljicom Dajnom Đermešter, III.d razred s učiteljicom Karmen Soldo i III. razred djece iz škole u Ivanovcima s učiteljicom Marijom Bulut Lukačević.

Bili su tu i pripadnici HGSS-a Stanica Osijek, koji su se brinuli za sigurnost svih.

Nakon loše vremenske prognoze, jutro je bilo obećavajuće. Temperature su bile prikladne za hodanje i dobro raspoloženje.

Oko 9:30 sati krenulo se na hodanje. Ponuđene su dvije staze, 5 sati i 3 sata hoda uz vodiče i domaćine. Staze vode uz desnu obalu rijeke Drave, ispod sela Bistrinci, do Odmorišta Drava i dalje prema svetištu sv. Ane pa kroz šumu prema Gatu.

Gosti i djeca uživali su na ovoj lijepo uređenoj stazi, najviše na mjestu gdje se silazi u korito Drave na veliku površinu pijeska. Tu su se zadržali jedno vrijeme zbog slikanja, a djeca zbog igre.  Učenici su se kretali stazom do bistrinačkog Odmorišta Drava gdje su se zadržali radi igre i druženja. Nakon toga oko 12:30 vraćaju se na Citadelu gdje uživaju i časte se kolačima koje su spremile članice.

Vrijeme se oko 13 sati pogoršava i počinje padati kiša. U to vrijeme djeca s roditeljima polako odlaze i završava se njihovo druženje s planinarima.  Nakon toga polako počinju pristizati planinari s ostalih staza, mokri i pokisli uživaju u grahu kojeg su za ručak pripremili kuhari.

Poslije ručka uslijedilo je druženje planinara.

U pripremama ovog skupa sudjelovalo je više od dvadeset članica i članova.

Tekst: Goran Maričić
Fotografije: sudionici izleta

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content