Novosti|

”Hag Hanuka Sameah!” čestitao je danas gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić predstavnicima Židovske općine Osijek i svim pripadnicim židovske vjerske zajednice jedan od najvećih židovskih blagdana.

Hanuka, blagdan svjetlosti, podsjeća nas na čudo koje se dogodilo prije više od 2000 godina kada je nakon trogodišnjih borbi i progona ponovno posvećen jeruzalemski hram. Ulje za svjetiljku u posljednjoj bočici, umjesto jedan dan, trajalo je čak osam dana, koliko je bilo potrebno da se hram ponovno posveti. Iz tog razloga kroz tjedan Hanuke židovi pale osmerokrake svijećnjake, i to tako da svake večeri upale jednu svijeću više.

Grad Belišće ovom prigodom ugostio je predstavnike Židovske općine Osijek. Gradonačelnik Dinko Burić, zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić, pročelnica Upravnog  odjela za društvene djelatnosti Antonija Andrašek Barić i viša stručna suradnica za informiranje Katarina Bulut Čolaković u Maloj vijećnici Gradske uprave grada Belišća upriličili su svečani prijam za tajnika Židovske općine Osijek Dragutina Kohna, dopredsjednika Židovske općine Osijek Miroslava Bajtla te člana Upravnog odbora Židovske općine Osijek Dejana Kezana.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo mogućnošću da se i ove godine proslava Hanuke organizira upravo u Belišću. Grad Belišće i Židovska općina Osijek prijateljski su povezani i to prijateljstvo nastavit će se i u budućnosti kroz zajedničke projekte i suradnju. Tako je gradonačelnik ovom prilikom iznio ideju već dogovorenog zajedničkog projekta koji je planiran za svibanj iduće godine. Naime, za učenike osmih razreda OŠ Ivana Kukuljevića Belišće, koji pokažu izvrsnost iz područja povijesti, organizirat će se terenska nastava u Auschwitz, najveći koncentracijski logor iz Drugog svjetskog rata, mjesto na kojemu je civilizacija pala ispit iz ljudskosti, mjesto koje bi svaka osoba za života trebala posjetiti i osvijestiti koliko su važne poruke koje šaljemo, kako se ophodimo prema bližnjima, prema onima koji su drugačiji od nas.

Grad Belišće na ovaj način, u vrijeme došašća, obilježavanjem Hanuke šalje poruku zajedništva, poštovanja, bogatstva raznolikosti, prijateljstva. Dragutin Kohn uručio je predstavnicima Grada Belišća prigodne poklone, a nakon svečanog prijama zajedno su položili cvijeće na spomenik obitelji Rosenberg. Ipak, najljepši poklon Židovske općine Osijek gradu Belišću i njegovim građanima bio je kulturni program koji su organizirali.

Uslijedio je svečani kulturno-umjetnički program u Centru za kulturu Sigmund Romberg. Nakon prigodnog obraćanja gradonačelnika grada Belišća i tajnika Židovske općine Osijek, uslijedilo je paljenje Hanukije. Upaljeno je sedam od ukupno osam svijeća, a čast paljenja svijeća pripala je gradonačelniku Dinku Buriću, Miroslavu Bajtlu, Saši Nećaku, zamjeniku gradonačelnika Domagoju Varžiću, Antoniji Andrašek Barić, Leu Špiceru i Dragutinu Kohnu.

U kulturnom programu nastupilo je izvanredno folklorno društvo, Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo ”Matija Gubec” iz Tavankuta s nekoliko izvornih plesova Bunjevačkih Hrvata i blokom tamburaške glazbe te Zagreb klezmer trio (klarinet, gitara i kontrabas) koji su oduševili gledatelje izvedbama klezmera-glazbenog žanra čije su melodije nalik ljudskom glasu. Tako su se Bruno Philipp, Mario Igrec i Mladen Baraković predstavili pjesmama poput Shalom aleihem, Donna Donna, Hava Nagila itd.

Uslijedila je zajednička večera i druženje uz želju da se i nagodinu, ako ne prije, zajedno okupe na obilježavanju Hanuke.

 

Fotografije: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content