Novosti|

U utorak, 13. travnja 2021. godine održana je 49. telefonska (izvanredna) sjednica Gradskog vijeća grada Belišća, a razlog njezinog sazivanja bilo je usvajanje trećih izmjena i dopuna proračuna zbog odobrenja još jednog projekta Gradu Belišću.

-Radi se o projektu financiranom iz Europskog socijalnog fonda pod nazivom „Zajedno za treću dob“. Program je objavljen u sklopu ITU mehanizma aglomeracije Osijek, a Gradu Belišću je odobreno 1.960.000 kuna bespovratnih sredstava, rekla je zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković, dodajući kako je intenzitet potpore 100%.

Projekt je svojevrstan nastavak brige o najstarijim sugrađanima i istovremenog zapošljavanja ranjivih skupina, jer je predviđeno zapošljavanje 11 osoba na razdoblje od 18 mjeseci (devet gerontodomaćica i dvije osobe u mobilnom timu).

-Oni će obilaziti korisnike i pomagati im u kućanskim poslovima, članovi mobilnog tima vršit će potrebne sitne popravke, nacijepati drva ili pokositi travu dok će gerontodomaćice obavljati poslove koje su njihovim zvanjem predviđeni, izjavila je zamjenica gradonačelnika.

Trećim izmjenama i dopunama proračuna Grada Belišća za 2021. godinu gradski je proračun uvećan za 889.308 kuna te sada iznosi 154.495.119 kuna. Spomenimo i da je na ovoj izvanrednoj sjednici belišćanskog vijeća bilo riječi i o izmjenama i dopunama programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske  na području Grada Belišća, čija ukupna površina iznosi 974,9031 ha.

No, projekt „Zajedno za treću dob“ nije jedini koji je u posljednje vrijeme odobren Gradu Belišću. Uz njega, naš se Grad može pohvaliti s još dvama novim projektima. U prvom se projektu također radi o ITU mehanizmu, gdje se dodatno razvijaju poduzetničke potporne institucije, odnosno infrastruktura za poduzetnike.

-Kroz taj ćemo projekt graditi novi poduzetnički inkubator proizvodnog tipa, čime ćemo dati mogućnost da nove start – up tvrtke i mala poduzeća dobiju potporu Grada Belišća, ali Europske unije, kako bismo im omogućili da njihov početak poslovanja bude što jednostavniji i lakši, pojašnjava dalje zamjenica gradonačelnika Vučković.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje novog poduzetničkog inkubatora je 6,3 milijuna kuna, od čega je potpora 4 milijuna kuna. Drugi novi projekt kojim se Belišće može pohvaliti je nešto čime će se unaprijediti infrastruktura za razvoj socijalnih usluga. Kroz taj projekt planirana je izgradnja nove zgrade, nazvane „Centar za socijalne usluge“. Nositelj tog projekta je Matica umirovljenika grada Belišća, koja je po tom pitanju, uz partnerstvo Grada Belišća, vrlo aktivna i koja prijavljuje jako puno projekata. Matica umirovljenika je i registrirana za pružanje socijalnih usluga, kao što su pomoć u kući, dnevni boravak za starije, organizirano stanovanje. Sve će to ovaj puta biti moguće i bit će objedinjeno unutar jedne zgrade.

-Po tom projektu, mi se trenutno nalazimo na rezervnoj listi, čekamo povećanje alokacije i nakon toga čekamo donošenje odluke o financiranju i sklapanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Vrijednost projekta ja jako velika, čak 14.180.000 kuna, a intenzitet potpore je stopostotan, objasnila je zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content