Novosti|


Knjižničarke Gradske knjižnice i čitaonice Belišće osmislile su nekoliko aktivnosti koje su se održale odmah na početku rujna, a uvertira su za brojna druga događanja isplanirana tijekom jesenskog razdoblja.
Nakon tri kreativne radionice i postavljene izložbe, belišćanska knjižnica organizirala je i zanimljivu književno-poetsku večer koja se održala u petak, 3. rujna 2021., u predvorju zgrade Gradske uprave grada Belišća i Knjižnice. Riječ je o predstavljanju pjesničke zbirke “Ledina Labova” istaknutog lokalnog pjesnika Joze Bogdanovića iz Narda. To je njegova nova, druga po redu, zbirka pjesama koju je izdao valpovački ogranak Matice hrvatske. Jozo je prisutnim posjetiteljima na sebi svojstven način predstavio zbirku i to u formi razgovora s ravnateljicom Knjižnice Vlastom Putar. Govorio je o mnogim motivima iz svojih pjesama, arhaičnim izrazima kojima obiluju i uopće o inspiraciji da ih napiše. “Ledina Labova” zbirka je koja čitatelja vraća u neka prošla desetljeća njegujući uspomenu na stare običaje i bogatu tradiciju sela Narda. Zato je i poznata narčanska ledina Labov, kao središnji pjesnički motiv cijele zbirke, zapravo simbol sjećanja na skromno, ali ispunjeno djetinjstvo, mladost i odrastanje. Sve to posjetitelji su mogli u potpunosti doživjeti za vrijeme interpretacije pojedinih pjesama, a čitao ih je sam autor, ravnateljica Knjižnice i Belišćanka Danica Lebinac, mnogima poznata po svojoj ljubavi prema poeziji.
Za kraj još treba istaknuti da je večer svojim prisustvom uveličao tajnik Ogranka Matice hrvatske iz Valpova Stjepan Najman koji je rekao nekoliko riječi o nastanku zbirke te je tom prilikom poklonio Knjižnici dvije najnovije knjige u izdanju valpovačke Matice hrvatske. Pri tome je, u ime Ogranka, naglasio kako se raduje i budućoj suradnji s belišćanskom knjižnicom. 

Tekst: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće

Fotografije: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće, Zaim Saljiji 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content