Grad za mlade, Novosti|

Grad Belišće među gradovima je s najjačim demografskim programima po kojima uspješno pariraju i puno većim i velikim gradovima u zemlji. Dinko Burić i njegova gradska uprava iz godine u godinu podižu izdvajanja za djecu i mlade, pa su tako prošle godine – usred krize zbog korone, povećali naknade za bebe, stipendije i sredstva za prehranu srednjoškolaca, a za demografske mjere ukupno su izdvojili čak 7,8 milijuna kuna.

O belišćanskim standardima najbolje govori podatak da su jedan od tek četiri grada u zemlji koji je osigurao besplatan vrtić, a zaposlenim roditeljima djece koja nisu uspjela dobiti mjesto u vrtiću uplaćuju mjesečnu naknadu od 1.000 kuna. Među gradovima su s najvišim naknadama za bebe koje su prošle godine povećali na 7.500 kuna. Jedini su grad koji svim srednjoškolcima sufinancira topli obrok u školi. Projekt ‘Zalogaj’ uveli su u rujnu 2019. i u toj godini su za njega izdvojili 134 tisuće kuna, u prošloj godini preko pola milijuna kuna, a u ovoj godini planiraju dodatno povećanje i preko 600 tisuća kuna.

Nadalje, u samom su hrvatskom vrhu i po izdvajanju za stipendije koje su u tri godine udvostručili – sa pola milijuna kuna u 2018. godini, preko 634 tisuće u 2019., 712 tisuća prošle godine pa na preko milijun koliko za stipendije planiraju izdvojiti u ovoj godini.

Stipendije dijele svim svojim studentima, ove godine ih stipendiraju čak 132, čime se također svrstavaju među desetak uglavnom puno većih gradova s najvećim brojem stipendija. No, pritom su jedan od tek nekoliko gradova koji pritom vodi o poticanju izvrsnosti pa najbolji studenti primaju i najveće stipendije. Stipendije u Belišću kreću se od 500 pa do 1.200 kuna mjesečno, s tim da 25 najboljih studenata dobiva po 1.200 kuna, studenti s prosjekom iznad 3,5 primaju po 800 kuna, a svi ostali, s prosjekom nižim od 3,5 primaju po 500 kuna.

‘ Ulaganje u naše mlade i djecu, učenike i studente, najveća je i nemjerljivo vrijedna duhovna i ljudska ‘kapitalna investicija’ i na nama je da stvorimo pretpostavke za njihov ostanak i zapošljavanje, na čemu također intenzivno radimo. Svjesni smo kako je temeljni uvjet punog uspjeha svih demografskih mjera nužnost zajedničkog djelovanja na svim razinama, od općina i gradova preko županija do države, neovisno o tome koja je politička opcija na vlasti u bilo kojoj od tih razina odlučivanja. Naime, naše lokalne probleme neće nam riješiti nitko sa strane ako se i mi sami ne uključimo u njihovo rješavanje. To vrijedi za svaku situaciju ili problem pa tako i za demografske mjere’, poručuje gradonačelnik Burić. (m.p.d.)

Marija Pulić Drljača, Gradonačelnik.hr

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content