Novosti|

Nakon što je 3. svibnja, na Svjetski dan slobode medija, Mati Jerkiću u Novinarskom domu u Zagrebu uručena nagrada za životno djelo „Otokar Keršovani“, za dobitnika ove najviše strukovne nagrade Hrvatskog novinarskog društva je u srijedu, 2. lipnja, gradonačelnik Belišća Dinko Burić organizirao prijam na kojem ga je dočekao sa suradnicima – zamjenicom Ljerkom Vučković, predsjednikom Gradskog vijeća Domagojem Varžićem i pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Antonijom Andrašek Barić.

Ponosno noseći sa sobom „Keršovanijevu“ plaketu, Mato Jerkić u Malu vijećnicu stigao je u pratnji kolege novinara Drage Hedla i belišćanskog kroničara Dragana Mileca. Podsjetivši na svoju dugogodišnju karijeru koja je prije 46 godina započela u Belišću u tvorničkom listu, a obzirom da mu oštrica olovke ili bolje rečeno tipkovnica još nije otupjela, prema svemu sudeći umirovljeničke dane dočekat će kao direktor tvrtke Belpress te kao glavni urednik Belišćanskog lista, Jerkić je rekao kako je izuzetno počašćen ovim velikim priznanjem koje je samo još jedna potvrda da nije pogriješio u izboru ovog plemenitog, lijepog, zanimljivog, sadržajnog, ali i opasnog zanimanja. No, posebno je naglasio kako to nije nagrada samo njemu, već i Belišću, u kojem je tradicija novinarstva duga gotovo sedam desetljeća.

Čestitajući mu na priznanju, gradonačelnik Burić osvrnuo se na doprinos koji je kroz godine Jerkić ostavio bilježeći vrijedne događaje našeg područja, te ga zamolio da svoje bogato znanje i iskustvo nesebično prenosi dalje, odgajajući i obrazujući nove generacije koje će nasljedovati sva pravila struke i biti dostojni zvanja novinara. Jedan od najuglednijih hrvatskih novinara Drago Hedl, koji je i zaslužan za Jerkićevu kandidaturu za nagradu za životno djelo, rekao je kako će Mato uz sav rad i trud, uz sve vrijedne teme koje je zabilježio, ostati upamćen i kao osnivač Ogranka Hrvatskog novinarskog društva u Belišću, što je još jedan od dokaza da i u malim sredinama mogu stasati i razvijati se novinari koji će kroz svoj poziv ostaviti traga daleko šire od mjesta iz kojeg su potekli, a to je potvrdio i Dragan Milec, koji je Matu Jerkića nazvao „velikim perom male sredine“.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content