Novosti|

Predstavnici Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće danas, 22. travnja 2016., posjetili su gradonačelnika grada Belišća. Sastanku su, uz gradonačelnika Belišća Dinka Burića, nazočili i Ana Pavlović Martinović, viša stručna suradnica za društvene djelatnosti, predsjednik ZTKVB Goran Kurtović i tajnik ZTKVB Dragan Francuz.

Na sastanku se govorilo o aktivnostima u Domu tehnike, radionicama CTK Valpovo-Belišće i udrugama članicama ZTK Valpovo-Belišće te pripremama EU projekata.

Gradonačelnik je upoznat s projektima “Modelarska liga”, “Croatian makers liga”, Dani tehnike 2016. i 4. Kup raketara Belišće 2016.

Gospodin Kurtović izložio je program TRANSFER ZNANJA I RAZVOJ IDEJA I INOVACIJA.

Program Transfer znanja je tehničkog, tehnološkog, ekonomskog i poduzetničkog karaktera, a namijenjen je nezaposlenim mladim osobama, ali i onim starijima koji su se voljni uklopiti u projekt. Programima će se nastojati razvijati pojedinačne aktivnosti u radionicama koje bi trebale nastati iz sadašnjih radionica, ali i kao produkt renoviranja zgrade Doma tehnike. Riječ je o radionicama automatike, robotike, automatske proizvodnje hrane, radionice elektrotehnike i elektronike, fotografije, filma i multimedije, maketarstva, modelarstva i obrade materijala. Potaknuo bi se razvoj radionica za obnovljive izvore energije, proizvodnju bio goriva, arhitekture i tehničko-tehnološkog dizajna te daljinski upravljanim mobilnim sustavima (dronovi). Posebna pozornost posvetit će se programima i opremanju prostora za Coworking Room.

Zgrada Doma tehnike trebala bi biti reprezentativni objekt energetski pasivne zgrade s obnovljivim izvorima energije.

Potencijal za pokretanje i razvoj ovih projekata članovi su udruga ZTK koji posjeduju znanje i praktično iskustvo koje mogu prenijeti na generacije koje dolaze.

Za taj projekt potrebna je pomoć Gradova i Valpova i Belišća, Županije Osječko-baranjske i Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Gradonačelnik Dinko Burić pohvalno se izrazio o aktivnostima i projektima s kojima je upoznat. Istaknuo je važnost suradnje svih zainteresiranih sudionika na projektu koji treba ostati iznad politike. Smatra da je ideja ostvariva i da ima perspektivu u projektima EU fondova. Savjetuje što prije riješavanje tehničke dokumentacije vezane za zgradu Doma tehnike. Gradonačelnik je obećao svaku logističku pomoć Grada Belišća u ostvarivanju ovog projekta koji bi trebao biti ogledni primjer u Hrvatskoj.

Predstavnici ZTKVB pozvali su gradonačelnika u posjet u Dom tehnike, kako bi se još bolje upoznao s radom i aktivnostima.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content