Novosti|

Prezentacija belišćanskih kulturnih i multimedijalnih vrijednosti

Nakon što je 22. rujna 2022. godine Grad Belišće bio domaćin Konferencije o industrijskoj baštini provedene u okviru projekta VICINaD, 30. ožujka u sklopu njegovih završnih aktivnosti, Grad Belišće bio je središte i edukativnog događanja za djecu.

Svrha belišćanskog susreta bila je skupini od 70-ero djece, među kojima su bila i djeca iz susjedne Mađarske, iz grada Barcsa, prikazati prirodne i kulturne vrijednosti Belišća i prekogranične regije uz mađarsko – hrvatsku granicu te demonstrirati interaktivne sadržaje u obnovljenom Gutmannovom parnom vlaku, belišćanskom zaštićenom pokretnom kulturnom dobru. Ova edukativna projektna aktivnost provedena je u organizaciji i domaćinstvu Grada Belišća uz doprinos Muzeja “Belišće”, Lokalne razvojne agencije Grada Belišća, Turističke zajednice grada Belišće i tvrtke Bel – Press d.o.o. na prostoru kod Gutmannovog parnog vlaka, u neposrednoj blizini ” Zelenih kuća” i belišćanske Gradske uprave. Uz predstavnicu organizatora i domaćina, u edukativnoj aktivnosti  sudjelovali su i mališani iz Dječjeg vrtića Maslačak s ravnateljicom Ivanom Belcar te djeca Područne škole Veliškovci, Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće predvođeni učiteljicom Kristinom Sušić.

Poslije poučnog i zanimljivog predavanja koje je održala ravnateljica Muzeja Nada Milas Bosanac i upoznavanja sa belišćanskim kulturnim vrijednostima i dobrima te njegova razgledavanja, impresionirani su mališani zauzeli pozicije i u vlaku  koji je pružao nesvakidašnje zvučne i multimedijalne efekte, pogledali  izvadak iz filma “Vlak u snijegu” poslije čega su uz pomoć QR kodova doznali najznačajnije o belišćanskim turističkim atrakcijama. Uslijedila je i VR – vožnja u vlaku  i vožnja do poučne staze uz Dravu ,i ugodno druženje uz okrijepu.

Inače, nositelj projekta prekogranične suradnje naziva: “Virtual re-connection of industrial nodes along the Drava between Hungary and Croatia” (VICINaD) je Grad Barcs iz Mađarske koji ga provodi u partnerstvu sa Gradom Belišćem i Lučkom upravom Osijek. Njegov je cilj virtualno povezivanje nekadašnjih industrijskih centra uz Dravu između Mađarske i Hrvatske. Projekt je započeo u rujnu 2020. godine. Dovršena je obnova nekadašnje zgrade skladišta soli na obali Drave u Barču, pretvarajući se u suvremeni turistički centar, uključujući jednu interaktivnu izložbu. Grad Belišće, u Hrvatskoj, obnovio je zaštićeno pokretno kulturno dobro, Gutmannov parni vlak, koji će kroz multimedijske prezentacije pridonijeti povećanju turističke ponude ovog kraja. Također u sklopu ovoga projekta Lučka uprava Osijek je pripremila dokumentacije za infrastrukturna ulaganja potrebna za daljnji razvoj riječnog turizma na rijeci Dravi.

Edukativno događanje u sklopu otvorenja instalacije obnovljenog spomen vlaka ” Gutmannov parni vlak” u okviru projekta “VICINaD” u Belišću

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content