Novosti|

Domaćin godišnjeg radnog sastanka načelnika Stožera civilne zaštite s područja Valpovštine i Miholjštine s predstavnicima Područnog ureda civilne zaštite Osijek, u srijedu, 27. siječnja, bio je zamjenik gradonačelnika Grada Belišća i načelnik belišćanskog Stožera civilne zaštite Domagoj Varžić, koji je u izjavi za medije još jednom zahvalio Zvonku Grgecu i Silvani Pirić iz Područnog ureda na svesrdnoj pomoći koju su u proteklim godinama pružali Belišću u svim situacijama koje su se ticale zaštite i spašavanja odnosno sustava Civilne zaštite.

-Ovaj sastanak bio je prilika za vidjeti gdje smo trenutno i za analizirati učinjeno, ali čuti koji su daljnji planovi koji očekuju sustav Civilne zaštite, kratko je rekao načelnik Stožera civilne zaštite grada Belišća Domagoj Varžić.

Svih pet slavonskih županija odnosno sve jedinice lokalne i područne samouprave imaju izrađene procjene rizika te planove spašavanja.

-Po tom pitanju smo najkvalitetniji u Hrvatskoj, istaknuo je pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Zvonko Grgec, dodajući kako dio općina, gradova i županija redovno ažurira i provodi aktivnosti sukladno planovima, a kroz krizu s pandemijom COVID-19 moglo se vidjeti da su sve jedinice lokalne samouprave i Osječko – baranjska županije jako dobro reagirale.

O problemima s kojima se sustav Civilne zaštite susretao od početka koronakrize, Grgec kaže kako je sve počelo suočavanjem s rizikom i nepogodom koja do sada nije postojala u ovim razmjerima.

-Od nepoznavanja samog virusa koji se pojavio, došli smo do vrlo dobre organizacije, do pribavljanja zaštitne opreme za što je, moramo reći, zaslužna država koja je ugovorila nabavu opreme iz Kine. Na vrijeme smo uočavali gdje nastaju žarišta, te je sukladno tome naš županijski Stožer predlagao mjere. A da su te mjere bile kvalitetne, govori i činjenica da su ih kasnije kopirale i druge županije te ih predlagale za svoj područje, kaže Grgec.

Stožer civilne zaštite Osječko – baranjske županije dao je prijedlog da se mjere koje se tiču domova za starije i nemoćne te iznajmljivanje objekata i slično, produže i nakon 31. siječnja, odnosno da ostanu na snazi još dva tjedna, kako bi bili sigurni da se situacija neće pogoršati. Naime, kaže Grgec, vremenski uvjeti i niske temperature pogodovat će širenju virusa, a u našoj županiji je trenutno dobra situacija prema broju oboljelih i bilo bi šteta da se to sad zakomplicira.

-Nacionalni stožer trenutno razmatra popuštanje mjera vezanih uz sportske aktivnosti, posebno onih kojima se bave mladi, ali i eventualno dopuštanje da ugostiteljski objekti mogu prodavati tople napitke za van (coffee to go i slično), rekao je Zvonko Grgec, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek.

Godišnju analizu stanja sustava Civilne zaštite na području Grada Belišća u 2020., kao i plan razvoja u 2021. godini, na 45. sjednici Gradskog vijeća iznijet će zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content