Novosti|

U Belišću u Kazališnoj kavani od 15. do 31. siječnja 2020. godine otvorena je fotografska izložba pod nazivom „BEZVREMENOST“ članova Centra vizualnih umjetnosti BATANA iz Rovinja.

Priređivač: Fotoklub Valpovo

Suradnja:
CVU Batana Rovinj
ZTK Valpovo-Belišće
Grad Rovinj
TZ Rovinj
Grad Valpovo
Grad Belišće

O izložbi

Centar vizualnih Umjetnosti „Batana“ Rovinj već desetljećima radi na fotografskoj promidžbi u svom gradu. Tako i ova prigodna izložba fotografija ima namjeru da se ljubitelji fotografije u Valpovu i Belišću, upoznaju s radom naših članova. Suradnja klubova uvijek je prožeta većim ili manjim intenzitetom, pogotovo Rovinja i Valpova koji inače održavaju dugogodišnju fotografsku aktivnost.

CVU Batana je sljednik duge i vrlo bogate fotografske tradicije u Rovinju. Umijeće fotografije preneseno je u Istru iz Beča i Pariza 1850. godine u Rovinj (majstori litografi , dagerotipisti). Rovinjski fotograf Luigi Caenazzo djelovao je u Rovinju krajem 60-tih godina 19. stoljeća. Na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće fotografija dobiva još veći uzlet. Motivi grada, svakodnevni život pojavljuje se na razglednicama. Otvaraju se fotoateljei i zanatske fotografske radnje (Ceregato, Chiurco) i to pogotovo dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća. Djelatnost im je bila prvenstveno izrada portreta, pa su tako trajno ostale zabilježene mnoge rovinjske osobe i porodice (Daveggia, Pergolis…). Ratna stradanja Drugog svjetskog rata i poslijeratni egzodus ostavila su traga. Zamrla je aktivnost (nestali su fotoateljei i fotografi). Tek pedesetih godina prošlog stoljeća u Rovinju se počeo stvarati krug entuzijasta i fotoamatera, pa je 1951 g. ta grupa (Rocco, Smoljan, Budicin, Radossi, Sciolis, Paulettić i dr.) udružila u FKK Rovinj (Foto kino klub Rovinj). Aktivnost se provodila u Domu kulture, ali pretvaranjem tog prostora u društveno političko mjesto 1962. nestaje i prostor za aktivnost te se nanovo gasi amaterska fotografska aktivnost. Nakon većeg broja godina stvorila se opet grupa fotoamatera-entuzijasta (Boljkovac M., Kutinjač Z., Devescovi G., Borsanni N., Boljunčić J. koji su 1982. g nanovo osnovali FK Rovinj u okviru Narodne tehnike Rovinj. Članovi su tada bili: Guerino Sošić, Darinka Stanić, Deziderio Dazzara, Dušan Grbac, Ermano Bančić, S. Curto, Aldo Pokrajac, Marjan Mačina, Orlando Stepcich, Ivan Zec, Maria Filipić, Goran Bradanović… Tada se koristio zajednički prostor s ostalim članicama Narodne tehnike na adresi Trg Brodogradilišta 2 gdje je danas Galerija Batana. U tom razdoblju od 1982. do 1990., organizirane su tri velike međuklupske izložbe (na prostoru ex/Yu) na temu „Svijet djece“ i nekoliko klupskih izložbi. Bili smo suorganizatori nekoliko postava Zagreb Salona u Rovinju, i izložbi gradova pobratima.

Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća (promjenom rukovodstva, V. Giuricin (ULUPUH, HZSU, MFIAP, HonEfi ap)) je dao novi zamah rovinjskoj fotografiji. Transformirao je prostorije kluba u Galeriju (2003. godine) za dobrobit umjetničke fotografije. Osmislio je projekt Mundial-foto festival od 1992. godine i svjetsku međunarodnu izložbu fotografije, što je dalo ogroman zamah kvaliteti i popularnosti fotografije u Rovinju. Tajnica Mundiala bila je fotografkinja Marijana Bacelj. Tokom godina se oformila i zbirka/fundus fotografija (preko 2000 fotografija) koja je trajno registrirana i čuva se u prostorijama udruge. Godine 2001. CVU Batana je dobila Plaketu grada Rovinja.

U tom razdoblju pojačane aktivnosti CVU Batana Rovinj potpisuje Povelju o bratimljenju i suradnji na polju fotografi je 2011. godine s: FK Zagreb, FK Maribor Slovenija, FK Dinamic Photo Art Graz, Austrija, FK Fincanti eriWartsila, Italija. Sada, i u ovih zadnjih deset godina (od 2009. godine) novo rukovodstvo: Mladen Boljkovac, Ermano Bančić, Giuricin Virgilio, Marijana Bacelj, Gordan Ukić, Dušan Grbac, donosi nove ideje, a kako dolaze novi članovi restruktuira se i Izvršni Odbor (Ana Travizi, Silena Košara, Darko Trojanović). Daje se tako više prostora izlaganju rovinjskim autorima i mladima. Uvodi se izložba – Smotra rovinjske fotografije i Izložba mladih – Foto (od 2018. postaje Svijet oko nas). Aktivira se suradnja s Hrvatskim fotosavezom, ali se i dalje održava izložbena aktivnost u galeriji (12-13 postava godišnje), tako da nastupaju i recentni izlagači iz zemlje i inozemstva. Obilježava se i Dan udruge Batana. Izlagačka se aktivnost tako produžila na cijelu godinu, a stalna zadaća je kvalitetno osnažiti članstvo.

Gledajući povijest dvaju klubova (u Rovinju i Valpovu), vjerujemo da ima i nešto sličnosti za oba kluba. Ima tu uspona i padova u aktivnosti, fluktuaciji članova, ali i u stvaranju novih entuzijasta za fotografske umjetnosti koji su „vukli“ naprijed. Smjernice za budućnost su nam: nastaviti rad s mladima, sudjelovati kao udruga s kolektivnim i samostalnim izložbama izvan Rovinja, surađivati s klubovima i udrugama, prijateljima fotografije, tj. građanima tako da sve to učvrsti okvir udruge i proširi je novim idejama. Samo tako se može kvalitetno nastaviti bogata fotografska tradicija u Rovinju, a vjerujemo i u Valpovu.

Stoga, neka i ova izložba članova CVU Batana u Valpovu posluži za unapređenje suradnje među našim klubovima/udrugama.

Mladen Boljkovac, predsjednik CVU Batana
Lavoslava Benčić, kustosica izložbe
Ermano Bančić, tajnik CVU Batana

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content