Novosti|

U sklopu zajedničke kandidature European community of sport 2018: “Slavonia i Baranya”  predstavnici Grada Belišća i Grada Valpova i Općina Petrijevci i Bizovac boravili su u četvrtak, 20. travnja 2017. godine, u Mađarskoj na radnom sastanku s partnerima u projektu, predstavnicima gradova Harkanya i Šiklosa,  kao i s članovima Europske komisije za dodjelu titule Europske regije sporta za 2018. godinu. Komisija će, nakon dva dana  obilaska i predstavljanja svakog od  šest sudionika, dati i konačnu ocjenu njihove zajedničke kandidature. Delegaciju sa hrvatske strane činili su predstavnici Grada Belišća – zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Antonija Andrašek Barić, predstavnici Grada Valpova – gradonačelnik Leon Žulj te voditelj Teniskog centra Valpovo Josip Cvenić, predstavnice Općine Petrijevci-Milka Furlan, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela te Renata Pilgermajer, stručni suradnik za komunalno stambene poslove, predstavnik  Općine Bizovac – Darko Bošnjak, predsjednik Športskog ribolovnog društva “Bandar” Bizovac, kao i Berislav Čižmek, konzultant tvrtke CBBS d.o.o. iz Zagreba.

Našu delegaciju u hotelu Kager u Harkanyu dočekao je dogradonačelnik Harkanya Mikola Janos, a pridružili su im se i voditeljica kabineta gradonačelnika grada Šikloša Ibolya Balazsne i Laszlo Eberling, projekt menadžer. Nakon dolaska članova Europske komisije za dodjelu titule Europske regije sporta za 2018. godinu, koju čine predsjednik Europske komisije Gian F. Lupattelli, Hugo Alonso, tajnik i članovi Guido Bovolo, Maria Pia i Enrico Albergo, svi zajedno uputili su se se u obilazak sportskih objekata i infrastrukture gradova Harkanya i Šiklosa. Domaćini i delegacija gostiju s članovima Europske komisije obišli su  Sportski centar u Harkanyu, sportske dvorane osnovnih škola te druge prostorije unutar objekata koje služe za bavljenje sportom i treniranje različitih sportova, vanjske terene – igrališta obaju gradova kao i nogometni stadion u Šiklošu te bazene u Harkanyu koji su u fazi obnove. Posebno su ostali impresionirani bazenom koji se nalazi unutar Osnovne škole u Šiklošu te očitom velikom brigom mađarske Vlade koja ulaže velika financijska sredstva u  sportsku infrastrukturu svojih gradova.  Posjetili su i prekrasan hotel Castello – hotel rađen u obliku dvorca s atraktivnim bazenima. Nakon završetka obilaska sportske infrastrukture, predstavnici zajedničke kandidature zajedno s članovima Europske komisije uputili su se u Dvorac u gradu Šikošu, gdje su Komisija kao i ostali sudionici putem prezentacije upoznati sa svim bitnim podacima vezanim za sportski život u gradovima i općinama, partnerima u ovom projektu.

Zamjenik gradonačelnika grada Belišća Domagoj Varžić pozdravio je Komisiju u ime svih šest kandidata i u ime odsutnih gradonačelnika Belišća Dinka Burića, načelnika Općine Petrijevci Ive Zelića i načelnika Bizovca Srećka Vukovića, a ujedno je i zahvalio Komisiji na belišćanskoj tituli Euopskog grada sporta za 2017. godinu kao i predsjedniku Komisije, na inicijativi vezanoj za ovaj projekt. Istaknuo je i prijašnju suradnju s mađarskom stranom. Prezentirao je prisutnima pojedinačne podatke vezane za ulaganja u sportsku infrastrukturu te organiziranje, vrste i financiranje sporta na područjima Belišća, Valpova, Bizovca i Petrijevaca, kao i njihove daljne planove po tim pitanjima. Sudionicima susreta obratio se i Laszlo Eberling i predstavio im pojedinačno sve podatke vezane za sport i ulaganja i za Harkany i Siklos. Komisija je upoznata i s podacima o aktivnom bavljenju sportom i djece i umirovljenika, ali i o uključenosti u sportski život i osoba s posebnim potrebama u svim navedenim lokalnim zajednicama. Prisutnima su se obratili i predsjednik Europske Komisije, Gian F. Lupattelli i tajnik Hugo Alonso. Predsjednik Komisije, između ostalog, zahvalio je gradonačelniku Dinku Buriću zbog njegove inicijative i ideje vezane za ne samo ovaj projekt, već i za sklopljene projekte prekogranične suradnje. Istaknuo je da su gradonačelnik Burić i Berislav Čižmek glavni koordinatori ovog projekta, čestitao je partnerima u projektu na kandidaturi, izrazio je zadovoljstvo s dosadašnjom pripremom delegacija i rekao da se  nada da će, nakon obilaska gradova i općina s hrvatske strane, sve završiti s pozitivnim ishodom.

Obilazak članova Europske komisije nastavlja se danas s hrvatske strane, a završit će konferencijom za medije u Srednjoj školi Valpovo s početkom u 14.30 sati.

Tekst: Dajana Petovari (Belišćanski list)
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content