Novosti|

U subotu, 7. rujna 2019. godine, Dobrovoljno vatrogasno društvo “Tiborjanci” svečanim programom obilježilo je 90 godina svog postojanja. Velikoj proslavi nazočili su predstavnici prijateljskih društava s područja grada Belišća, Osječko-baranjske županije, a posebno valja istaknuti velik odaziv mještana Tiborjanaca.

Prigodnim riječima, upućujući velike čestitke i želje za nastavkom kvalitetnog i uspješnog rada, prisutnima se obratio gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić, koji je u svome obraćanju istaknuo veliku važnost djelovanja vatrogastva i dao punu podršku djelovanju i razvoju vatrogastva u gradu Belišću i prigradskim naseljima kroz uređenje vatrogasnih domova i osiguravanja sredstava za redovan rad. U ime Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije i Vatrogasne zajednice grada Belišća, te svih prisutnih Dobrovoljnih vatrogasnih društava, predsjednik VZG-a Belišća Nikica Mužević obratio se prisutnima uz isticanje vrijednosti i značaja rada dobrovoljnih vatrogasaca u svojim mjestima, ujedno se zahvalio doprinosu članova DVD-a “Tiborjanci” u tijelima VZG-a Belišća.

DVD “Tiborjanci” prema sačuvanim dokumentima osnovano je 29. siječnja 1929. godine na prijedlog i poticaj tadašnjeg mjesnog učitelja iz Veliškovaca Ivana Dvoržaka. Uz Dvoržaka inicijatori su bili mještani Šimo Vuković, Adam Sučić, Stjepan Sučić, Marin Pavoković, Fabijan Dušanić, Stjepan Pavoković, Stjepan dušanić i Đuro Sučič. Za prvog predsjednika izabran je Šimo Vuković, zapovjednik Adam Sučić i tajnik  Marijan Pavoković.

Tijekom 90 godina postojanja Društvo doživljava nekoliko kriznih razdoblja, posebice prvih 10 godina rada, gdje dolazi do nekoliko smjena na funkcijama kako bih se stabilizirao rad Društva. Dolaskom Drugog svjetskog rata veći dio stanovništva odlazi u rat. Tadašnje vlasti zabranjuju okupljanje mještana, a u tim okolnostima rad u Društvu stagnira. Završetkom Drugog svjetskog rata članstvo je malobrojno jer je dio članova nestao ili poginu u ratu. No, za kratko vrijeme društvo zbija redove i okuplja i oživljava društveni rad. Izvor prihoda za rad i nabavku opreme bio je od organiziranja priredbi i zabava u mjesnom domu, te od vršalica za žitarice koje je DVD-u poklonio tadašnji seoski odbor. Za kratko vrijeme društvo je prikupilo dovoljno sredstava za redovitu djelatnost pa tako i za zabavu i održavanje opreme i sredstava za rad.

Vatrogasno društvo “Tiborjanci” 1954. godine od DVD-a “Valpovo” kupuje jednu prijenosnu pumpu za vodu i za nju potreban broj cijevi, Društvo danas posjeduje traktorsku cisternu “Belje” kapaciteta 5.000 litara i pripadajuću opremu, gdje se uz plansku nabavku Vatrogasne zajednice grada Belišće nabavlja nedostatna i potrebna vatrogasna oprema koja je propisana Pravilnikom.

Danas se Društvo profiliralo u organizaciju s tridesetak članova koji osim osnovne vatrogasne djelatnosti, bavi i promidžbom vatrogastva, održavanjem pokaznih vatrogasnih vježbi, sudjelovanje na vatrogasnim natjecanjjma, a prisutna je i značajna suradnja s ostalim udrugama.  Od rezultata, valja izdvojiti sudjelovanje ekipe članova “A” na državnom vatrogasnom natjecanju 1996. godine u Rijeci. Godine 2011. uz pomoć Grada Belišća i Osječko-baranjske županije izgrađene su i uređene društvene  prostorije iznad vatrogasnog spremišta, što omogućava kvalitetan društveni rad. Godine 2009. DVD “Tiborjanci” dobitnik je plakete Grb grada Belišća koju dodjeljuje Grad Belišće za izuzetno ostvarenje i doprinos razvoju vatrogastva na području grada.

Današnje Društvo vodi predsjednik Siniša Mandić, zapovjednik Ivica Talafuk i tajnik Josip Stjepanović.

Ovo Društvo zasigurno ne bi opstalo toliko dugo da iz generacije u generaciju marljivi mještani – članovi DVD-a ne daju svoj veliki doprinos te izdvajaju svoje vrijeme za uspješan i kvalitetan rad Društva. U svečanoj prigodi obilježavanja 90. rođendana dodijeljena su priznanja, spomenice, medalje i odlikovanja za rad, trud i zalaganje u Društvu.

Predsjednik VZG-a Belišće i VZOBŽ-a Nikica Mužević dodijelili su spomenice za 10 godina rada u Društvu (Bojanu Pavlović, Bruni Dušanić i Marku Galić), spomenice za 30 godina rada u Društvu (Nenadu Mandić). Ujedno je uručio  brončane medalje za doprinos u radu  (Nenadu Mandić, Siniši Mandić, Mirku Blažević, Marku Galić i Ivici Vidaković), a srebrnu medalju (Darku Kozina, Ivica Talafuk, Draženu Lacković i Josipu Stjepanović).

Ovom prigodom uručena je poshumno zlatna medalja za poseban doprinos u radu dugogodišnjem zapovjedniku DVD-a “Tiborjanci” Josipu Talafuk, koju je primio njegov unuk.

Poklon, kip sv. Florijana za doprinos u radu Društva uručio je predsjednik DVD-a Siniša Mandić gradonačelniku grada Belišća Dinku Burić.

Predsjednik Društva Siniša Mandić iskoristio je svečanu prigodu kako bi se zahvalio svima na pomoći u radu tijekom svih godina, a zatim pozvao sve prisutne na druženje uz prigodni glazbeni program.

Dubravko Čovčić, zapovjednik/tajnik VZG-a

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content