Novosti|

20. srpnja 2023. godine na temelju zapovijedi Glavnog vatrogasnog zapovjednika na područja Vukovarsko-srijemske i Požeško-slavonske županije upućeni su vatrogasci iz Osječko-baranjske županije kao ispomoć u otklanjanju posljedica nevremena od 19.7.2023. godine.

Vatrogasci koji su upućeni u ispomoć rade na uklanjanju stabala, granja, crijepova s kolnika te na sanaciji krovišta i dimnjaka.

Temeljem zapovijedi upućuju se tri vatrogasne auto ljestve i jedna zglobna platforma, tri kombi vozila, jedno zapovjedno vozilo i ukupno 36 vatrogasaca iz Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije.

U dislokaciji sudjeluju: JVP Grada Osijeka, JVP B. Manastir, VZ Baranja, DVD Belišće, DVD Đakovo i PVZO Đakovštine.

Iza vatrogasaca još je jedan dan obilježen s velikim brojem intervencija. Prema podacima Državnog vatrogasnog operativnog centra do sada je zabilježeno 2.961 vatrogasna intervencija u kojoj je sudjelovalo 8.652 vatrogasca sa 3.164 vozila. Najviše intervencija je zabilježeno na području Zagrebačke i Požeško-slavonske županije te Grada Zagreba. Na području čak 14 županija saniraju se posljedice velikog olujnog nevremena, a vatrogasci uklanjaju stabla s prometnica i objekata, pomažu u sanaciji krovišta i dimnjaka te ispumpavanju vodu iz objekata.

21. srpnja 2023. godine nastavljena je provedba izvanredne dislokacije vatrogasnih snaga iz Osječko-baranjske županije te je DVD Belišće upućen na pogođeno područje Pleternice s dva vatrogasca i auto ljestvom. Izvanredna vatrogasna dislokacija iz Osječko-baranjske županije, a uključuje JVP-ove Grada Osijeka i Beli Manastir te DVD Đakovo i VZ Baranja, upućena je i u Vukovarsko-srijemsku županiju na područje Županje i Iloka s ukupno 34 vatrogasca i 8 vatrogasnih vozila.

Na području Primorsko-goranske županije, na području Supetarske Drage, tijekom intervencije uklanjanja stabla na otoku Rabu došlo je do ozljeđivanja vatrogasca iz DVD-a Rab. Vatrogascu je pružena liječnička pomoć od strane HMP-a te je prevezen u KBC Rijeka na daljnju obradu.

Svaka vatrogasna intervencija je specifična za sebe, tako da u njoj sudjeluju samo osposobljeni, propisano opremljeni i taktički uvježbani za obavljanje svih zadaća koje se pred njih stave, a nažalost opasnost uvijek prijeti.

Dobivenom donacijom auto ljestava iz DVD Matrei in Osttirol iz pokrajine Tirol u Austriji DVD-u Belišće pokazuje spremnost u učinkovitom i sigurnom djelovanju na vatrogasnim intervencijama i ostalim potrebama koje ovise o visinskim radovima, kako u Gradu Belišću tako u pomoći drugim mjestima gdje je potrebno.

Dubravko Čovčić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content