Novosti|

U petak, 4. listopada 2019. godine, u Donjem Miholjcu na izletištu Stare Drave  održana je pokazna međunarodna vježba “STARA DRAVA 2019.” u organizaciji Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije,  a  samo izvođenje vježbe i smotru sudionika obavio je Glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković.

U vježbi je sudjelovalo 57 vatrogasna operativna člana iz 7 dobrovoljnih vatrogasnih društava i 3 javne vatrogasne postrojbe, s 12 vozila i 5 vatrogasnih čamaca, mnoštvom specijalne vatrogasne opreme i pripadnika Uprave za katastrofe županije Baranya iz Republike Mađarske koji su činili tim ronioca za spašavanje osoba.

Scenarij vježbe temeljio se na prepostavci da je zbog oštećenja trupa broda nailaskom na neoznačeni repin došlo do nasukavanja, a kasnije i potonuća teretnog broda za prijevoz zapaljivih tekućina iz Republike Mađarske, zbog nastalih oštećenja (neispravne brtve cjevovoda) dolazi do curenje dizela goriva u rijeku Dravu.

Vatrogasne postrojbe izvodile su radnje sprječavanja širenja opasnih tvari: brtvljenje spremnika, postavljanje čamaca na vodu pomoću autoljestvi i postavljanje brana. Spašavanje utopljenika i izvlačenje bačve s opasnom tvari iz vode izvodili su mađarski ronioci pripadnici Ureda za katastrofe. Cjelokupna je aktivnost praćena navođenim dronovima DVD-a Našica i Bilja.

Provedba procedura i planova postupanja kao i provjera sustava uzbunjivanja i radiokomunikacije, te koordinacija rada vatrogasnih postrojbi Osječko-baranjske županije kod kemijsko-tehnoloških akcidenata na rijekama i jezerima ocijenjena je od strane Glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića kao vrlo dobra.

Na vježbi su sudjelovali pripadnici javnih vatrogasnih postrojbi iz Belog Manastira, Našica i Čepina te 7 dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Donjeg Miholjca, Belišća, Gornjeg grada u Osijeku, Valpova, Đakova, Bilja i Našica te Ured za katastrofe Republike Mađarske, ispostava Siklos.

U vježbi je sudjelovalo 6 pripadnika DVD-a “Belišće” s vozilom za prijevoz vatrogasaca i malim navalnim vozilom Mazda koji je dopremio brodicu za rad na vodi. Ujedno je prezentirana oprema za prikupljanje opasnih tvari “Kontejner za opasne tvari” i elektroagregat s led rasvjetom.

Vježbom je potvrđena osposobljenost i sklad djelovanja pripadnika vatrogasnih postrojbi, opremljenost i ispravnost opreme.

Dubravko Čovčić, zapovjednik/tajnik VZG-a

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content