Novosti|

U srijedu, 3. svibnja 2023. godine, povodom obilježavanja Dana grada Belišća, Gradska knjižnica i čitaonica Belišće u prostorijama palače Gutmann ugostila je velikog istraživačkog novinara, reportera, scenarista, romanopisca i književnog kritičara Osječanina Dragu Hedla.

Iako poznat publici u Osijeku i okolici još od početaka karijere 1980.-ih, Belišćani ga, prije svega, poznaju kao kolumnistu iz Belišćanskog lista. No, Drago Hedl prepoznat je po svom iznimnom radu i u širim krugovima te svoj talent, britkost i izvrsnost prikazuje kroz članke u Glasu Slavonije, Slobodnoj Dalmaciji, Novom listu, Feral Tribuneu i Jutarnjem listu.

Upravo ga istraživačko novinarstvo dovodi do najvećeg poduhvata u karijeri, trilogije romana “Izborna šutnja”, “Ispovjedna tajna” i “Kijevska piletina”, koji su rezultirali serijom ”Šutnja” redatelja Dalibora Matanića, a čije reprize trenutno možete pratiti na HTV-u. Spomenuti romani i serija, čiji su trailer druge sezone svi pogledali u Paleju, a koja izlazi u rujnu, bili su glavna tema gostovanja. Najava za drugu sezonu premijerno je prvi puta prikazana svim posjetiteljima u Belišću.

Najavljeno je kako će uz drugu sezonu serije Šutnja, u rujnu izaći i novo izdanje sve tri knjige u jednom tomu, koje govore o šokantnim istinitim zbivanjima koji su se dogodili u Osijeku početkom 2010. – o dječjoj prostituciji i trgovini bijelim robljem.

Nagradu Hrvatskog novinarskog društva za životno djelo u novinarstvu „Otokar Keršovani“ Drago Hedl dobio je 2015., a prošle godine je za priču Zatvorski grah osvojio nagradu Slavka Kolara za najbolju satiru, kratku priču.  

S posjetiteljima je podijelio svoje iskustvo kako je to napisati gotovo čitav roman, a onda krenuti ispočetka jer računalo nije snimilo prvu verziju, a također je predstavio i svoju novu knjigu “77 tužnih humoreski za ugodno poslijepodne”. Knjiga objedinjuje njegove kolumne objavljivane na portalu SBplus od 2020. do 2021. godine u rubrici „Tužna humoreska“.

Na samom kraju autor je posjetiteljima potpisivao svoje knjige te je večer završila ugodnim druženjem s poznatim Osječaninom, a koji je u Belišću kao kod kuće.

Tekst: Vlasta Putar
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content