Novosti|

U utorak, 20. prosinca 2016. godine, u Domu tehnike Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće dodijelila je svojima članovima priznanja i diplome.

Upravni odbor ZTK Valpovo-Belišće je na osnovi Pravilnika o priznanjima Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće donio odluke o dodijeli priznanja za 2016. godinu kako slijedi:

Diploma ZTK Valpovo-Belišće
Diplome Zajednice se dodjeljuju pojedincima i organizacijama za rezultate ostvarene na smotrama, natjecanjima i drugim oblicima tehničkih aktivnosti natjecateljskog karaktera u prethodnoj godini.

ANTONIO BEREČIĆ, Robotika (Marijan Antolović)
BENJAMIN CRNČAN, Maketarsvo-modelarstvo (Damir Tomas), županijsko
DAVOR ARSENIĆ, Robotika (Marijan Antolović)
FRAN ŠANDOR, Fotografija (Damir Tomas), županijsko,državno
LEON BLAŽEVIĆ, Graditeljstvo (Biljana Pantoš), županijsko
LUCIJAN VRANKOVIĆ, Robotika (Marijan Antolović)
MANUELA ORŠUŠ, Fotografija (Dragan Francuz), Lidice
NEA POHIŽEK, Fotografija (Dragan Francuz), županijsko
NEO CVENIĆ, Graditeljstvo (Biljana Pantoš), županijsko
PETRA POPOVIĆ, Fotografija (Goran Kupčerić), Lidice
ROKO IVIĆ, Fotografija (Goran Kupčerić), Lidice, županijsko
SONJA BLAŽEVIĆ, Fotografija (Dragan Francuz), Lidice, županijsko, državno
TAMARA HABUS, Fotografija (Goran Kupčerić), županijsko

Plaketa ZTK Valpovo-Belišće (dodjeljuje se do 10 godišnje)
Plaketa Zajednice dodjeljuje se pojedincima, pravnim osobama i drugim organizacijskim oblicima za izuzetne rezultate ostvarene tekućoj godini.

ANTUN ŠIKIĆ
Antun Šikić je član Aerokluba Osijek i veliki zaljubljenik u aviomodelarstvo. Tu svoju strast donio je 2008. godine i u Dom tehnike u Valpovu. Zajedno smo započeli sa radionicama a završili sa međunarodnim natjecanjem aviomodelara kategorije F1N i F1N-150 koja se održavaju u Valpovu i Belišću od 2009. godine. Antun je kod nas kada ga zatrebamo, a poznaju ga djeca u Valpovu, Belišću, Ladimirevcima i Veliškovcima.

ANTE MARAS, DANIJEL RAKIĆ
Nove mlade snage iz ZTK OBŽ. Bili su nam velika pomoć u organiziranju Modelarske lige u OŠ Valpovo, prezentiranju rada 3D printera u Belišću i SŠ Valpovo. Početkom jeseni dva dana su neumorno instalirali software na više od dvadeset računala u Domu tehnike.

BILJANA PANTOŠ, DAMIR TOMAS
I ove godine za Plaketu ZTKVB imamo i dva nastavnika tehničke kulture iz OŠ Valpovo i OŠ Belišće. Oni su svojim radom, promicanjem i organiziranjem prezentacija CTKVB pridonijeli velikom odazivu djece u radionice CTK. Redovno sudjeluju u svim aktivnostima, a napose u organiziranju natjecanja Mladih tehničara u Domu tehnike.

GORAN KUPČERIĆ
Nastavnik u OŠ Valpovo koji svoje fotografsko znanje već nekoliko godina prenosi učenicima u školi. Od ove godine radi kao mentor u fotoradionici CTKVB. Kao član Fotokluba Valpovo redovno je sudjelovao u svim aktivnostima. Njegov rad materijaliziran je osobnim priznanjima i priznanjima koje su dobili učenici.

IVICA MIHALJEVIĆ, MARIJAN ANTOLOVIĆ
Mentori su u radionici robotike-elektronike. Ivica je cijeli život u elektronici i radio je u kabinetu sa novopridošlim učenicima. Drugi segment društvenog rada je i članstvo u Fotoklubu Valpovo.
Marijan je ove godine morao brusiti svoje znanje („cjeloživotno učenje“) i proširiti ga na mBot robote, unatoč velikom stručnom znanju iz informatike. Organizirao je pet natjecanja koja su uspješno provedena za učenike OŠ Valpovo, Belišće i CTKVB.

NENAD MILOŠEVIĆ
Nenad je član FK Valpovo od 2009. godine od kada svoja specifična znanja i vještine nastoji prenijeti na ostale članove. Ove je godine, uz aktivno uključivanje u aktivnosti kluba, održao i dva fotografska predavanja: „Dubinska oštrina“ je bilo vrlo stručno i kvalitetno predavanje za članove kluba.
O 3D iluziji na fotografiji koristio je Photoshop kako bi praktično pokazao način korištenja alata.

ZVONIMIR HAJNC
Zvonimir je vrhunski predavač za modelarstvo, maketarstvo, aviomodelarstvo i fotografiju. Skroman i samozatajan odrađuje i više od onoga što bi morao. Puno toga je napravio i ove godine: Zima u tehnici, Modelarska liga, Dani tehnike, Međunarodno natjecanje aviomodelara. Za aktivnosti u Fotoklubu Valpovo dovoljno je reći da nije propustio niti jednu. To je Zvonimir.

ZAHVALNICA ZTK Valpovo-Belišće
Zahvalnica Zajednice Zahvalnica je javno priznanje u obliku zahvale koje se dodjeljuje pojedincima, ustanovama i organizacijama za znakovit prinos razvitku tehničke kulture.

ŽELJKO ŠARIĆ
Željko Šarić je dugogodišnji član Autokluba Valpovo u kome je aktivno sudjelovao u upravnim tijelima. Od ove godine je član FK Valpovo. Zahvalnica mu je dodjeljena zbog stručne pomoći i doprinosu u ostvarenju ciljeva tehničke kulture vezanih za zaštitu na radu i pomoći oko protupožarne zaštite Doma tehnike. Gospodin Šarić svoju uslugu nije naplatio.

SRĐAN BASRAK
Srđanu Basraku je Zahvalnica dodjeljena zbog stručne pomoći i doprinosu u ostvarenju ciljeva tehničke kulture vezanih za projekt renoviranja i adaptiranja Doma tehnike. Gospodin Basrak svoju uslugu nije naplatio.

Povelja ZTK Valpovo-Belišće (dodjeljuje se do 3 godišnje)

Povelja Zajednice dodjeljuje se istaknutim pojedincima koji su svojim stručnim i društvenim djelovanjem u dužem vremenskom razdoblju, dali izuzetan doprinos razvitku tehničke kulture, djelatnosti udruga tehničke kulture odnosno unapređenju djelovanja Zajednice i time značajno pridonijeli promicanju njenog položaja i ugleda.

ZORKO ĐERI (Autoklub Valpovo)

Gospodin Zorko Đeri rođen je 15. kolovoza 1933. godine u Podgoraču u radničkoj obitelji.
Osnovku školu i školu za VKV automehaničara završio je u Valpovu.
Od rane mladosti uključio se u rad omladinske organizacije u Valpovu, te je od 1947. godine aktivno radio u KUD-u „Zlatko Baloković“, u kojem je aktivno djelovao punih 20 godina.
Jedan je od osnivača Auto moto društva „Valpovo“, današnjeg Autokluba Valpovo, u kojem radi volonterski od njegovog osnivanja 1958. godine. Kada se Društvo razvilo brojčano i materijalno, postaje rukovoditelj Društva. U to vrijeme, na njegovu inicijativnu pokreće se automehaničarska radionica sa stalno zaposlenim osobljem i učeničkim kadrom, koja je po svojoj opremljenosti u to vrijeme zadovoljavala potrebe vozača amatera čitave Valpovštine. Gospodin Đeri inicijator je i osnivač prve autoškole u Valpovu koja i danas radi pod nazivom Autoškola Siguran prolaz Valpovo.
Kao tajnik Automoto društva organizator je niz tečajeva za vozače vozila na motorni pogon u autoškoli, kao i niz predavanja o zaštiti u prometu za učenike osnovnih škola. Organizator je prigodnih auto relia, koji su se održavali na području cijele države.
U svojem dugogodišnjem radu bio je član OK Narodne tehnike gdje je radio u Komisiji za provođenje aktivnosti u oblasti moto-tehnike i sigurnosti u prometu.
U svim svojim aktivnostima zalagao se za širenje preventive u prometu, za ispravnost vozila, kao jedan od bitnih elemenata sigurnosti prometa.
I danas, nakon toliko godina, gospodin Đeri aktivno sudjeluje u aktivnostima Autokluba Valpovo. Predsjednik je Nadzornog odbora AK-a i član Skupštine AK-a Valpovo.
Za dugogodišnji rad na preventivi u prometu, gospodin Zorko Đeri primio je niz diploma i priznanja.

SINIŠA VUKOBRATOVIĆ (Radio klub Belišće)

Siniša Vukobratović rođen je 22. srpnja 1964. godine u Belišću. Osnovnu školu je pohađao u Belišću, a već u svojoj jedanaestoj godini postao je član Kluba mladih tehničara gdje je stjecao prva znanja iz elektrotehnike i radiotehnike. Ljubav prema ovim granama tehničke kulture direktno je utjecala na njegov odabir budućeg zanimanja pa je tako, nakon Osnovne škole, završio srednju školu za zvanje “elektroničar”, a potom i Elektrotehnički fakultet u Osijeku gdje je stekao zvanje inženjera elektrotehnike.

Član radio kluba “Belišće” postaje 1977. godine, a 1978. polaže i ispit za radioamaterskog operatora “C” razreda. Održava svoje prve radio veze na KV i UKV frekventnom području, a vrlo je aktivan i u konstruktorskoj djelatnosti gdje gradi svoje prve prijemnike i pomoćne radioamaterske uređaje. Od 1980 godine aktivan je član natjecateljske ekipe radiokluba, kao radio operator, ali i kao konstruktor i natjecatelj u radioamaterskoj goniometriji (“Lov na lisicu”) gdje je ostvario vrlo zapažene rezultate na regionalnom i republičkom nivou. Bio je član klupske ekipe 9A3B koja je 1999., 2000., 2007., 2010 i 2015 godine bila prvak R. Hrvatske u natjecanju “Hrvatski radioamaterski kup”, kao i 1997., 2006 i 2016. godine kada je radio klub bio viceprvak u ovome najjačem radioamaterskom natjecanju na nivou RH. Vrlo velik doprinos dao je i drugim vrhunskim rezultatima koje je ostvario radio klub, a ponajviše u natjecanju ARRL INTERNATIONAL DX CONTEST – PHONE 1991. godine kada je ostvareno prvo mjesto u Europi u jednoj od najtežih natjecateljskih kategorija.
Pored rada na radio postaji, sudjelovanja u radioamaterskim natjecanjima, konstruktorskim aktivnostima, Siniša je već 20-ak godina član Izvršnog odbora radio kluba, desetak godina je i voditelj primopredajne sekcije, a sudjelovao je i u organizaciji i provedbi nekoliko tečajeva za radio-operatore i radio-konstruktore. Danas je Siniša vrhunski elektroničar koji rješava sve probleme oko servisiranja klupskih uređaja kao i izrade novih elektroničkih i IT komponenti koje koristimo u radioklubu i s kojima postižemo vrhunske rezultate na domaćoj ali i svjetskoj radioamterskoj sceni.

PRIZNANJA ZTK OBŽ – OSIJEK

SINIŠA VUKOBRATOVIĆ, PLAKETA
MANUELA ORŠUŠ, PLAKETA
ZTK VALPOVO-BELIŠĆE, PLAKETA
MARIJAN ANTOLOVIĆ, POVELJA (za životno djelo)

Priznanja Zajednice se dodjeljuju za:
– značajna postignuća u organiziranju i provođenju inventivnog rada i drugim područjima tehničkog stvaralaštva,
– osobite rezultate ostvarene u tehničko-kulturnim, tehničko-sportskim i drugim tehničkim aktivnostima,
– naročite uspjehe u stručnom i pedagoškom radu u tehničkom odgoju i obrazovanju djece i mladeži,
– izvanredne rezultate u širenju znanstvenih i tehničkih dostignuća putem popularizacije znanosti i tehnike, osposobljavanja građana za njihovu primjenu i drugih oblika širenja tehničke kulture među stanovništvom,
– izuzetni doprinos organiziranju i unapređenju djelovanja Zajednice i u nju udruženih udruga tehničke kulture kao i za uspješno organiziranje i provođenje aktivnosti u njihovim okvirima,
– naročito zalaganje i djelovanje kojim se značajno pridonosi uspješnom ostvarivanju istaknutih rezultata.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content