Novosti|

Nadnevka 13. svibnja 2017. godine, Dobrovoljno vatrogasno društvo Vinogradci svečanim programom obilježilo je 90 godina svog postojanja. Velikoj proslavi nazočili su predstavnici prijateljskih društava s područja grada Belišća, Osječko-baranjske županije i šire.

Prigodnim riječima, upućujući velike čestitke i želje za nastavkom kvalitetnog i uspješnog rada, prisutnima su se obratili, u ime Vatrogasne zajednice grada Belišća i svih prisutnih Dobrovoljnih vatrogasnih društava, zapovjednik VZG Belišća Dubravko Čovčić, u ime Grada Belišća, zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković. Riječi pohvale uputili su zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Zdravko Cvenić te izaslanik Hrvatske vatrogasne zajednice Nikica Mužević.

DVD Vinogradci prema sačuvanim dokumentima osnovano je 15. kolovoza 1927. godine u prostorijama Vatrogasnog doma, kako su ga mještani zvali “straža”, na inicijativu 14 mještana i seoskog kneza Kuzmana Berečića. Tada je izabrano i prvo rukovodstvo: za nadzapovjednika Stjepan Pavošević, za prvog zapovjednika Ivan Galošević, za zapovjednika Pavo Pavošević, tajnika Maritn Pavošević, a blagajna je povjerena Kuzmanu Pavošević. Tijekom posljednjih dvadesetak godina, Društvo se profiliralo u organizaciju s četrdesetak članova koji osim osnovne vatrogasne djelatnosti, bavi i promidžbom vatrogastva, održavanjem pokaznih vatrogasnih vježbi, sudjelovanje na vatrogasnim natjecanjjma, a prisutna je i značajna suradnja s ostalim udrugama. Današnje Društvo vodi predsjednik Velibor Vinogradac, zapovjednik Željko Berečić, tajnica Sanda Berečić i blagajnik Ivica Vidaković.

Ovo Društvo zasigurno ne bi opstalo toliko dugo da iz generacije u generaciju da marljivi mještani – članvi DVD-a ne daju svoj veliki doprinos te izdvajaju svoje vrijeme za uspješan i kvalitetan rad Društva. U svečanoj prigodi obilježavanja 90. rođendana dodijeljena su priznanja, spomenice, medalje i odlikovanja za rad, trud i zalaganje u Društvu.

Zapovjednik VZG Belišće Dubravko Čovčić dodijelio je spomenice za 10 godina rada u Društvu (Sanda Berečić, Ivana Vinogradac, Marko Vukelić, Marko Pavošević, Davor Berečić, Mateo Đurakić, Dino Mihaljić), spomenice za 20 godina rada u Društvu (Stanislav Pavošević, Saša Rešetar, Danijel Berečić, Goran Petrović, Davor Petrović) te brončanu medalju Marku Pavošević.

Zapovjednik VZOBŽ Zdravko Cvenić uručio je spomenice za 30 godina rada u Društvu Peri Balogu te srebrne medalje Veliboru Vinogradcu, Ivici Vidakoviću i Goranu Pavoševiću, gdje je ujedno uručio priznanje VZO-BŽ za 90 godina rada Društva.

Izaslanik HVZ Nikica Mužević uručio je zlatnu medalju zapovjedniku DVD-a Vinogradci Željku Berečić, a potom plaketu HVZ za 90 godina postojanja DVD-a uručio je predsjednku Veliboru Vinogradcu.

Plakete za doprinos u radu Društva uručio je zapovjednik DVD-a Željko Berečić, a primili su u ime gradonačenika Belišća Dinka Burić zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković, dugogodišnji predsjednik Ivan Pavošević i dugogodišnji tajnik Stjepan Galošević.

Zapovjednik Društva Željko Berečić iskoristio je svečanu prigodu kako bi se zahvalio svima na pomoći u radu tijekom svih godina. Svečani program obogatili su članovi Crkvenog pjevačkog društva MIR Belišće, a za dobru zabavu u nastavku druženja pobrinuo se Tamburaški sastav “Čuvari noći”.

Foto: Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content